Краса і проблеми закарпатських річок – на унікальній фотовиставці в Ужгороді

Як ми вже анонсували раніше, цьогорічне  святкування Дня Дунаю розпочалося з відкриття виставки фотографій «Водна окраса Закарпаття» на пішохідному мості через р. Уж в  м. Ужгороді. Виставка, присвячена красі та екологічним проблемам водних потоків, озер та річок Закарпаття, об’єднала найкращі фотографії, надіслані з усіх куточків України та Закарпаття з 10 квітня ц.р., коли було оголошено про початок конкурсу.

 

З нагоди відкриття виставки, тут же, на Театральній площі, було організовано прес-конференцію для журналістів та громадян, в якій взяли участь: начальник Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса Володимир Чіпак, національний експерт Міжнародної комісії з захисту р. Дунай ( Київ) Олексій Ярошевич, заступник голови Закарпатської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Василь Манівчук, міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов та інші.

 

За словами Володимира Чіпака: «Ми повинні пишатися, що у нас, на Закарпатті, найбільша кількість річок. Ми бачимо красу, але і трагічні моменти теж, коли ріка стає небезпечною для людей. Сумні думки виникають, коли бачиш забруднену річку. Закликаємо усіх задуматися над цим. Треба, щоб ми у річці бачили не стічну канаву, де можна скидати сміття, а живий організм, який має право на життя і сам дає життя, у тому числі нам з вами. Треба з повагою ставитися до водних ресурсів, адже є країни, що не мають жодної ріки. Тому ми повинні берегти наше водне багатство для своїх нащадків».

Ця унікальна виставка була зареєстрована у Національному проекті «Книга рекордів України» як найдовша екологічна фотовиставка (144 м), про що було вручено диплом міському голові Ужгорода Віктору Погорєлову.

Ще декілька днів цікаві фотографії про життя закарпатських річок і озер будуть радувати чи засмучувати мешканців та гостів Ужгорода, але байдужим після перегляду виставки, сподіваємся, не залишиться ніхто.

 

Довідка.

День Дунаю є спільним пан-європейським заходом, який проводиться одночасно в усіх країнах басейну річки. В Україні до басейну Дунаю належать басейни річок Тиси, Пруту та Сірету та дельта самого Дунаю. Захід спрямовано на залучення громадськості до збереження водних ресурсів басейну Дунаю. Захід в усіх країнах проводиться під егідою Міжнародної комісії з захисту р. Дунай. День Дунаю відзначається у Закарпатті щорічно з 2007 року.

 

553 переглядів