Водники налаштовані на успіх

У квітні цього року Ужгородське міжрайонне управління водного господарства відзначило ювілейну дату – 20-річчя  від дня створення, а у неділю його працівники відзначатимуть ще й професійне свято.

Історичні джерела свідчать, що зародження водного господарства, як галузі, на території Закарпаття почалося ще у ХІХ ст. спочатку Австро-Угорською імперією, а пізніше – Чехословацькою Республікою, до складу якої входили землі краю. Вже тоді з метою регулювання паводкових вод, захисту від паводків та повеней створювались водорегулюючі товариства, попередники нинішніх управлінь. Адже Закарпаття є найбільш зволоженою територією України і саме тут спостерігається часте формування високих рівнів води,  особливо в останні роки. До того ж, більша частина як області, так і району, розташована в межах Закарпатської низовини й тому місцями тут спостерігається заболочування. А при сильних зливах і таненні снігу в горах нерідко затоплюються великі території сільгоспугідь та населених пунктів.

На території Ужгородського, Перечинського та В. Березнянського районів, які обслуговує управління, знаходиться 673 км середніх і малих річок протяжністю більш ніж 10 км, найбільші з них: Тиса – 18 км, Латориця – 28,5 км та Уж – 107 км. Крім того, тут є багато штучних каналiв, ставкiв i водосховищ.

Для захисту населення та території районів від шкідливої дії вод у 1960 році створено Великодоброньську луко-меліоративну станцію. За десять років її реорганізували в Ужгородську пересувну механізовану колону – 192, керівниками якої свого часу були М. Покидько та І. Ряшко. В той час будуються гідромеліоративні, протипаводкові споруди та облаштовується гончарний дренаж на меліорованих землях. А на Ужгородщині активно розбудовувались мережі гончарного дренажу, гідротехнічних споруд та насосних станцій тощо.  І як було вже сказано, у 1993 році утворено Ужгородське управління осушних систем і протипаводкових споруд, яке у 2005 році перейменовано в Ужгородське міжрайонне управління водного господарства, яким керував Микола Андрійович Нечитайло. Саме в цей час розробляється та реалізується багато міжнародних проектів транскордонного співробітництва в галузі ведення водного господарства на прикордонних водах. Так, у  1999 році відбудовується кріплення гирла каналу Чаронда-Тиса, проводиться реконструкція насосної станції НС-1БОС, капітальні ремонти водовипусків на каналах, посилюються дамби та будується лівобережна водозахисна дамба на р.Уж у Сторожниці.

У лютому 2005-го  колектив очолив досвідчений керівник Василь Івегеш. У цей період розроблено та прийнято «Програму комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса у Закарпатській області», завдяки якій, в умовах розвитку високих паводків у 2008 та 2010 роках, був забезпечений захист населених пунктів та територій від підтоплень.

Продовжуюється й міжнародне співробітництво з питань водного господарства на прикордонних водах з Угорщиною та Словаччиною. З 2008 р. впроваджується проект Програми добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна «Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні р.Тиса». В рамках діючих програм управління отримало пливучу косарку Hidrot та багато- функціональну косарку-амфібію Truxor D5000, аналогів яких на Західній Україні немає.

З початку своєї роботи управління неодноразово переживало важкі часи, але завдяки керівництву та спеціалістам була збережена єдина на західній Україні профілактично-налагоджувальна дільниця, яка займається ремонтом та обслуговуванням електричного та механічного обладнання, підтримується в належному стані 15 насосних станцій, які відпрацювали свої експлуатаційні терміни, та машинно-тракторний парк.

Працівниками Ужгородського МУВГ на даний час обслуговується 33,4 тис. га меліорованих земель, серед яких Берегівська та Латорицька осушувальні системи. Площа обслуговування Берегівської становить 8,2 тис.га. і включає 9 насосних станцій, серед яких НС-1БОС – найбільша на Західній Україні. Латорицька ж є першою великою польдерною системою України, площа якої становить 18,12 тис. га.

Завдяки допомозі і підтримці Держагентства водних ресурсів України, БУВР р. Тиси та Об’єднаної дирекції будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області, управління оснащене сучасними машинами і механізмами (20 одиниць автотранспортних засобів та 11 механізмів), що значно полегшує експлуатаційні та ремонтні роботи з берегоукріплення, ремонту гідротехнічних споруд водних об’єктів та розчистці водовідвідних каналів. Працівники управління беруть участь в акціях «До чистих джерел» та «Всесвітній День Води», в рамках яких розчищенні та відновлені 12 питних джерел, висаджені дерева. Налагоджена й тісна співпраця з місцевими органами влади та господарствами району тощо.

Насамкінець, великий (149 чоловік) та дружній колектив управління, з яких 112 робітників, пам’ятає своїх ветеранів: Г. Герич, К.Новик, В.Генці, З.Сільваші, В.Тимша та пишається колегами-співробітниками: Я.Кірпаном, Ю. Матьовкою, В.Кірпаном, О.Бібен, О. Фешко, Я.Лацко, В.Сливкою, С.Савою та багатьма іншими. Адже кожен із них заслуговує на подяку за свою працю.

Джерело інформації: www.vistiuz.com

 

462 переглядів