На Закарпатті проводиться експеримент із застосування альтернативного методу очищення каналів – біомеліорації

В рамках реалізації Проекту Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013 «Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда – Латориця» (HUSKROUA/0901/043) 26 квітня 2013 року в Ужгородському районі відбулось зариблення стариці Чаронда. Даний захід проводився з метою біомеліорації та покращення екологічного стану ділянки Берегівської транскордонної польдерної системи на підставі розроблених науково-біологічних обґрунтувань Інституту гідробіології НАН України. В старицю Чаронда було випущено 720 кг зарибку трьох видів, а саме: молодь білого амура, товстолобика та коропа.

Староріччя Чаронда знаходиться на території Ужгородського району Закарпатської області і є складовою частиною Берегівської трансграничної польдерної системи (БТПС), призначеної для захисту населення від руйнівних повеней та швидкого відведення повеневих вод із захищених територій, зменшення рівня ґрунтових вод та створення сприятливих умов для ведення сільського господарства. Створення в ХІХ-ХХ сторіччях системи дамб, каналів суттєво вплинуло на водний баланс водних об’єктів на цій території, зокрема річки Чаронда, в улоговині якої утворилося староріччя. Втрата проточності обумовила поступове його значне заростання та  заболочування.

Стариця Чаронда. Літо 2012 р.

В рамках заходів проектів міжнародної технічної допомоги (2008-2013 рр.) по реконструкції БТПС, для підтримання благополучного стану та якості цього джерела води як ресурсу було запропоновано зниження продукції водяної рослинності методом (випробуваним більш як півстоліття) біологічної меліорації з використанням рослиноїдної риби — білого амура. На сьогодні саме біологічна меліорація є найбільш економним і нешкідливим для довкілля методом меліорації, в порівнянні з механічним (бульдозерами та іншою технікою) і хімічним (гербіцидами).

Як свідчать проведені науковцями дослідження, гідрохімічна оцінка якості поверхневих вод староріччя Чаронди, згідно вимог Водної Рамкової Директиви ЄС, відповідає II класу якості за кисневим режим, III класу – за режимом біогенних елементів, що обумовлено відсутністю гідрологічного зв’язку з водотоком, інтенсивним ростом водяної рослинності у вегетаційний період та її гниттям (розкладанням) в осінньо-зимовий період року. Гідрологічні та гідрохімічні характеристики староріччя Чаронди свідчать про можливість вирощування в ньому білого амура. Оскільки на Закарпатті такий експеримент проводиться вперше, інтродукція білого амура в староріччя Чаронди має не тільки практичний, але й науковий інтерес. Матеріали досліджень про рослинність староріччя Чаронди вказують на можливість досягнення позитивного меліоративного та рибогосподарського ефекту з використанням білого амура.

Зариблення стариці Чаронда проводилось під наглядом представників Закарпаттярибоохорони, Інституту гідробіології НАН України. Також у зарибленні прийняли участь працівники Басейнового управління водних ресурсів річки Тиси, партнери проекту – Ужгородське МУВГ, Регіональна молодіжна екологічна організація «Екосфера», сільські ради с. Червоне, с.Мала Добронь, угорські колеги з Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ (м.Ніредьгаза) та представники ЗМІ.

З моменту зариблення стариця Чаронда знаходиться під особливим наглядом представників Закарпаттярибоохорони та Ужгородського міжрайонного управління водного господарства. І водники, і науковці, і природоохоронники покладають велику надію на результати проведення даного експерименту, адже у випадку успішного результату буде можливість очищати канали БТПС більш економно, а отже швидко, і природнім шляхом.

 

 

 

1 337 переглядів