Відбулась зустріч української та угорської робочих груп із захисту від шкідливої дії вод

Протягом 22-23 квітня в м. Ніредьгаза відбулась планова зустріч керівників та експертів української і угорської робочих груп із захисту від шкідливої дії вод.

Сторони переглянули стан виконання завдань, визначених на XVІІ нараді Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах. В рамках цього, одним з найбільш актуальних питань був стан підготовки спільного цифрового інвентарного плану протипаводкового захисту. На зустрічі угорською стороною був представлений і переданий перший варіант поздовжніх та поперечних профілів дамб та планів ділянок спільного інтересу у цифровому вигляді. Експерти сторін відмітили необхідність в подальшому підготовки технічного опису спільного інвентарного плану.

Іншим важливим питанням порядку денного були завдання пов’язані зі спільною АІВС-«Тиса». Сторони констатували, що в ході протипаводкового захисту в 2013 році спільна система працювала справно і  без суттєвих перебоїв, а також домовились про те, що протягом травня – червня 2013 року буде проведено черговий огляд та обслуговування станцій АІВС- «Тиса» для забезпечення надійності і безпечної експлуатації системи.

Експерти відзначили, що за рахунок різних джерел фінансування, в тому числі угорського Уряду, мережа станцій спільної українсько-угорської АІВС значно розширилась, вдосконалено електронне обладнання, а також розширено мікрохвильову радіорелейну мережу, вдосконалено станції по вимірюванню опадів (7 станцій), проведено будівельні роботи та вдосконалення водомірних постів на українській території.

Сторони інформували одна одну про заходи протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод, які були вжиті з часу проведення останньої зустрічі робочих груп із захисту від шкідливої дії вод в грудні 2012 року, а також про хід реалізації спільних транскордонних проектів.

Сторони відзначили, що згідно Контракту про компенсацію витрат на ліквідацію засмічення р.Тиса побутовими відходами, угорська сторона в квітні 2013 року через магістральні канали Берегівської меліоративної системи, а саме – з МК Сипа у МК Чаронда, провела перерозподіл внутрішніх вод об’ємом 1 366 702 м3.

Також було відзначено, що фахівці Сторін спільно виконали часткове геодезичне вишукування магістрального каналу Дидайський Міц в українсько-угорському прикордонному створі, результати якого угорська сторона передала українській для виконання проектних робіт.

Учасники зустрічі також мали можливість оглянути прогрес робіт з будівництва впускної та випускної споруд протипаводкової ємності Самош-Красна.

За підсумками зустрічі був складений та підписаний відповідний протокол.

 

436 переглядів