Проведено зустріч робочих груп технічних експертів з протипаводкового захисту за участю заступників Уповноважених Урядів України і Словаччини з питань водного господарства на прикордонних водах

16 квітня на українській та 17-18 квітня – на словацькій територіях було проведено зустрічі робочих груп технічних експертів з протипаводкового захисту Українсько-Словацької Комісії по прикордонних водах. Окрім керівників і технічних експертів Сторін у зустрічі взяли участь також заступники Уповноважених Урядів з виконання Угоди між Урядом України і Урядом Словацької Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах – Олег Кисіль і Павел Віраг.

Учасники зустрічі провели огляд технічного стану водогосподарських споруд на  прикордонних ділянках спільного інтересу річок Тиса, Латориця, Уж. На українській території було оглянуто водогосподарські об’єкти і споруди, які знаходяться у зоні діяльності Ужгородського МУВГ: НС № 21-Б у с. Саловка, НС № 1-Б у с. Червоне Берегівської польдерної системи, правобережну водозахисну дамбу р. Тиса на ділянці від с. Соломоново до українського-словацького держкордону, водозахисну дамбу на р. Уж в с. Невицьке та відрегульоване русло р. Уж в м. Ужгород, водозахисну дамбу на р. Тур’я в с. Сімер, міні-гідроелектростанцію на р. Шипот у с. Тур’я Поляна.

17-18 квітня під час перебування у Словаччині Сторони здійснили огляд водогосподарських об’єктів на території діяльності Басейнових управлінь річок Бодрог та Лаборець, а саме: НС в с. Чічаровце, прикордонну ділянку правобережної водозахисної дамби р. Латориця та НС в с. Птрукша, НС в с. Бежовце, прикордонну ділянку дамби р. Уж в с. Лекаровце та НС в с. В.Рашковце.

Словацькі та українські фахівці відмітили, що стан споруд обох Сторін відповідає задачам забезпечення надійного протипаводкового захисту прикордонних територій і населення від шкідливої дії вод.

На зустрічі експерти також обмінялися інформацією про виконання робіт на прикордонних ділянках водотоків за попередні роки. Сторони передали одна одній аналітичні довідки про оцінку паводкової ситуації на прикордонних ділянках водотоків за період з липня 2011 по квітень 2013 року. Українська Сторона також інформувала словацьких колег про заходи на прикордонних територіях спільного інтересу, які фінансуються за кошти Програми ТКС ЄІСП HUSKROUA 2007-2013. Враховуючи це, Сторони домовилися про пошук джерел фінансування щодо реалізації проектів, які представляють взаємний інтерес для Словацької та Української Сторін, зокрема, для розробки концепції протипаводкового захисту населення та територій в басейні р. Уж.

У рамках виїзної програми зустрічі фахівці Сторін відвідали пам’ятний знак співпраці Радянських і Чехословацьких працівників водогосподарської галузі.

Заступники Уповноважених Урядів Сторін домовилися про проведення на початку липня 2013 року на словацькій території зустрічі з метою підготовки проекту протоколу чергового засідання Українсько-Словацької Комісії по прикордонних водах. Проведення наступної зустрічі робочих груп технічних експертів було попередньо заплановано на жовтень цього року.

За результатами зустрічі був підписаний відповідний Протокол.

 

397 переглядів