Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 9:00 год. 11 квітня 2013 року

Минулої доби по області пройшли незначні  дощі, на високогір’ї  мокрий сніг 2-13 мм.

На річках відбулися підвищення рівнів води на 5-20 см, на Тисі на ділянці В.Бичків – Хуст до 50 см, в межах корінних берегів без виходу води на заплаву.

Протягом наступної доби за прогнозом Закарпатського ГМЦ очікується тепла,  без суттєвих опадів погода, на річках будуть відбуватися незначні коливання рівнів води.

Попередження Закарпатського ГМЦ

12 – 13 квітня по області очікуються сильні дощі. На річках сформується чергова хвиля весняної повені з підвищеннями рівнів над поточними рівнями (на фоні попереднього спаду що відбувся 7-9 квітня.:

– на річках області на 0,8 – 1,5 м ;

– на Тисі ділянці В.Бичків – Вилок 1,5 – 2,0 м;

– в нижніх течіях Латориці 0,4-0,8 м, утримання високого шару води міждамбового простору;

– в нижніх течіях Боржави 1,0 – 1,5 м

По мірі зміни поточної синоптичної ситуації гідрологічні прогнози будуть уточнюватися.

На 9 годину 11 квітня на зберігаються наступні ступені  протипаводкового захисту:

–    р.Латориця – м.Чоп  – 636 (-8) ІIІ ступінь – вода утримується на заплаві в межах міждамбового простору,

–    р.Тиса – м.Чоп  –1196см (-57)  – ІI ступінь –  вода на заплаві в межах міждамбового простору,

На відкачці паводкового стоку працює 19 стаціонарні насосні станції Латорицької та Берегівської осушних систем. Ще 11 насосних станцій готові до роботи і будуть  поступово включені при досягненні відповідного режиму рівнів. За добу насосними станціями перекачано  2,3млн. м3 паводкових вод, з початку паводку перекачано 74,5 млн.м3. Пересувними насосними станціями за паводок перекачано 16800 м3 місцевого стоку.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків. В зв’язку з поступовим зниженням рівня води у водоприймачах проводиться регулювання рівнів води – відкрито  на 11 м3/с водовипуск 4 водосховища. В водосховищах утримується 18,44 млн.м3 паводкових вод.

В міждамбовому просторі р.Латориця утримується понад 62 млн. м3 паводкового стоку. За дамбами р.Латориці  та греблями водосховищ, що перебувають у тривалому підпорі встановлено спостереження.

Всі служби БУВР Тиси та підвідомчих управлінь експлуатації працюють  відповідно до Положення про роботу в період паводків для забезпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення, проведення невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

В організації пропуску паводку задіяні 125 працівників водогосподарських організацій, підготовлено 7 одиниць мобільного насосно-силового обладнання, 12 одиниць техніки, необхідний аварійний запас матеріалів та інвентарю.

 

396 переглядів