Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10:00 год. 5 квітня 2013 року

Минулої доби по області пройшли помірні дощі, на високогір’ї мокрий сніг 3-12 мм.

На більшості річок зберігалася підвищена водність з незначними коливаннями рівнів води від +28см  до -33см.

На Тисі сформувалася чергова хвиля весняної повені за рахунок опадів, що відновилися ввечері 3 квітня  з підвищенням рівнів води на ділянці В.Бичків-Хуст на 0,5-0,7 м з незначним виходом води на заплаву на понижених ділянках. Максимальні рівні на цій ділянці пройшли ввечері та вночі 4 квітня, на ранок 5 квітня відмічається повільне зниження до -10-15 см.

На даний час відбувається формування максимального рівня хвилі паводку  на р. Тиса в смт.Вилок. Очікуваний максимальний рівень р.Тиса – смт.Вилок 5 квітня 210-240 см – в межах корінних берегів – без виходу на заплаву.

За прогнозом Закарпатського ГМЦ протягом 5-6 квітня по області очікується продовження помірних дощів.

На річках зберігатиметься підвищена водність з незначними коливаннями рівнів води. На р.Тиса-м.Чоп протягом 5-6 квітня очікується відновлення підвищення рівнів води на +0,4+0,8 м, утримання води на заплаві в межах міждамбового простору.

Протягом доби в нижніх течіях річок Боржава, Латориця та Стара очікується відновлення підвищення рівнів води на +10+30 см з утриманням значного шару води на заплаві. Можливі підтоплення:

– в нижніх течіях р.Боржава сільськогосподарських угідь сіл Заріччя, В.Ком’яти, автодороги Шаланки-В.Ком’яти, утримання значного шару води на заплаві;

– в нижніх течіях р.Стара сіл Зняцево, Андріївка.

На 10 годину 5 квітня на утримуються наступні ступені  протипаводкового захисту:

–    р.Латориця – м.Чоп 668см (-4 см) –  ІIІ ступінь – вода утримується на заплаві в межах міждамбового простору,

–    р.Тиса – м.Чоп 1116(-45) – ІI ступінь –  вода на заплаві в межах міждамбового простору,

–    р.Боржава- с.Верхні Ремети 554 (+10) – ІI ступінь – вода на заплаві в межах міждамбового простору.

–    р.Стара- с. Зняцево 399 (+15) – І ступінь – вода в межах корінних берегів без виходу на заплаву.

–    р.Тиса- с.Крива  254 (+66) – І ступінь – вода в межах корінних берегів.

–    р. Пінія с. Поляна 126 (0) – І ступінь – вода в межах корінних берегів

В районі с. Стеблівка-Сокирниця Хустського району  відбувся початковий вихід води р.Тиса на заплаву в понижених ділянках, підтоплено 60 га заплавних пасовищ.

В зв’язку з утриманням максимального рівня паводкової хвилі в низинній частині Латориці, продовжується перелив заплавної автодороги між селами Тисянка  та Геївці Ужгородського району по довжині до 150 м шаром до 15 см, рух автотранспорту припинено.

За рахунок проведених Мукачівським МУВГ попереджувальних заходів (тампонажу шлюза та нарощенню гребеню дамби) а також в зв’язку зі зниженням рівнів,  переливу вод р.Стара в районі с.Зняцево Мукачівського району не відбулося, вода на  автодорогу Київ-Чоп не виходила, але в зв’язку з підйомом рівнів в р.Латориця та можливим підпором р.Стара проведені попереджувальні заходи залишаються актуальними.

На відкачці паводкового стоку працює 21 стаціонарна насосна станція Латорицької та Берегівської осушних систем. 9 насосних станцій підготовлені до роботи і будуть  поступово включені до роботи при досягненні відповідного режиму рівнів. За добу насосними станціями перекачано до 3,0 млн м3 паводкових вод, з початку паводку перекачано 56,5 млн.м3. Пересувними насосними станціями  перекачано 16800 м3 місцевого стоку.

 

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків. В зв’язку з поступовим зниженням рівня води у водоприймачах розпочато регулювання рівнів води , відкрито  на 5м3/с водовипуск 3 водосховища. У перед паводковий період проведено звільнення робочого об’єму водосховищ. Зараз відбувається акумуляція паводкового стоку, резерв рівнів до нормального підпертого горизонту  становить до 0,2-0,6 м. Заакумульовано 18,44 млн.м3 паводкових вод.

В міждамбовому просторі р.Латориця утримується понад 62 млн. м3 паводкового стоку. За дамбами р.Латориці  та греблями водосховищ, що перебувають у тривалому підпорі встановлено спостереження.

Всі служби БУВР Тиси та підвідомчих управлінь експлуатації працюють  відповідно до Положення про роботу в період паводків (встановлено цілодобове чергування, згідно схеми оповіщення повідомлено про загрозу розвитку паводкової ситуації), для забезпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення, проведення невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

Фотохроніка проходження паводку:

Відкачка паводкових вод
Паводок на р. Латориця біля с. В. Геєвці Ужгородського р-ну
Перелив через заплавну автодорогу с.В.Геєвці – с.Тисянка Ужгородського р-ну (15:00 год.)
Канал Верхнє-Сернянський в с.Бакош Берегівського р-ну
Правобережна дамба р.Тиси на кордоні з Угорщиною
Насосна станція на кордоні Україна – Угорщина
Скид паводкових вод у р.Тису
Проходження паводку на р.Тиса біля с.Яворово Ужгородського р-ну

 

 

 

 

495 переглядів