Інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 18 год. 01 квітня 2013 року

На протязі дня 01 квітня 2013 року по Закарпатській області хмарно без опадів. В зв’язку з припиненням опадів спостерігається зниження рівнів паводкових вод у верхів’ях та середніх течіях приток та на Верхній Тисі на -30-60 см.

Поступовий ріст рівнів відбувається в нижній течії річок Латориця, Стара, Боржава, Тиса з початковим виходом води на заплави.

В зв’язку з просуванням паводкової хвилі в низинній частині річок Латориця та Боржава розпочалися переливи заплавних автодоріг між селами Тисянка та Геївці Ужгородського району по довжині 10-15 м шаром до 10 см, та  автодороги Шаланки-Виноградів Виноградівський район по довжині 50 м шаром 10 см. Рух по автодорогам не припинявся. Підтоплень дворогосподарств та виробничих об’єктів не має.

Відбувся вихід паводкових вод р.Боржави на заплаву в понижених місцях в районі сіл Вільхівка, Заріччя, Кам’янське Іршавського району. Підтоплень дворогосподарств та виробничих об’єктів не має.

Для попередження можливого переливу водами р.Стара автодороги Київ-Чоп силами Мукачівського МУВГ проводиться влаштування загороджувальної стінки (брустверу) з мішків з піском по бровці автодороги (задіяні 3 одиниці техніки 24 працівника відомчої  аварійної бригади укладено 1000 мішків) роботи супроводжують працівники ДПС. В роботах також приймав участь підрозділ МНС в кількості 20 чол.

В с.Зняцево Мукачівського району  для попередження підтоплення водами р.Стара аварійною бригадою Мукачівського МУВГ проведено роботи по тампонажу шлюза та нарощенню гребеню дамби, задіяно 5 чол. аварійної бригади 2 одиниці техніки, аварійний запас матеріалів мішки 1000 шт. та сипучі 17 м3. Проводиться підготовка до встановлення пересувної насосної станцій для відкачки при необхідності місцевого стоку з метою попередження можливого підтоплення.

Силами Виноградівського МУВГ в с.В.Комяти (Завадка) Виноградівського району  встановлено дві пересувні насосні станції та  проводиться відкачка місцевого стоку, задіяно 4 одиниці техніки, 10 працівників відомчої аварійної бригади, 2  потужні пересувні насосні станції).

Для попередження переливу на понижених місцях правобережної дамби р. Боржава вище переливної споруди в районі сіл Боржавське-Заріччя Виноградівського району відомчою аварійною бригадою Виноградівського МУВГ укладено до 1000 мішків із сипучими матеріалами. Проведено запобігання фільтрації та переливу на даній ділянці. В роботах приймав участь підрозділ МНС в кількості 20 чол.

Тячівським МУВГ проводиться передислокація пересувної насосної станцій, мішків та сипучих  для подальшого встановлення в с.Вільхівка Іршавського району для локалізації та відкачки місцевого стоку з метою попередження можливого підтоплення дворогосподарств.

На 18 годину 1 квітня введені  наступні ступені  протипаводкового захисту:

– р.Латориця – Чоп 592(+24) –  ІI ступінь –вода на заплаві в межах міждамбового простору.

– р. Стара с. Зняцево 411(-2) –  І ступінь –вода в межах корінних берегів.

– р. Боржава – с.В.Ремети (Шаланки) 569 (+11)  перевищення ІI ступеню захисту –вихід води на заплаву на понижених ділянках.

Роботи по пропуску паводку підрозділами БУВР ТИСИ зосереджуються на державних гідротехнічних спорудах – насосних станціях, водосховищах, захисних дамбах та ГТС, які забезпечують надійний захист від шкідливої дії паводкових вод річок басейну р.Тиса та приток. Одночасно з цим проведено підготовку  техніки та завантаження на транспорт мобільного насосно-силового обладнання, мішків та сипучих  для надання  допомоги місцевим органам влади по попередженню підтоплень та відводу місцевого стоку.

В організації пропуску паводку задіяні 125 працівників водогосподарських організацій, підготовлено 7 одиниць мобільного насосно-силового обладнання, 12 одиниць техніки, необхідний аварійний запас матеріалів та інвентарю.

На відкачці паводкового стоку працює 20 стаціонарних насосних станцій Латорицької та Берегівської осушних систем.(додатково включено ще 2 насосні станції) Ще 10 насосних станцій підготовлені до роботи і будуть  поступово включені до роботи при досягненні відповідного режиму рівнів. За добу насосними станціями перекачується до 1,5 млн м3 паводкових вод, з початку паводку перекачано 46,4 млн.м3.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків. У перед паводковий період проведено звільнення робочого об’єму водосховищ. Зараз відбувається акумуляція паводкового стоку у водосховищах. Резерв рівнів до нормального підпертого горизонту (НПГ) становить до 1,0 м. Заакумульовано 12,7 млн.м3 паводкових вод. (Загальний об’єм акумуляції до НПГ 28 млн.м3)

В міждамбовому просторі р.Латориця утримується понад 60 млн. м3 паводкового стоку. За дамбами р.Латориці  та греблями водосховищ, що перебувають у тривалому підпорі встановлено спостереження.

Всі служби БУВР Тиси та підвідомчих управлінь експлуатації працюють  відповідно до Положення про роботу в період паводків (встановлено цілодобове чергування, згідно схеми оповіщення повідомлено про загрозу розвитку паводкової ситуації), для забезпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення, проведення невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

Відповідно Регламентам та Положенням взаємодії по захисту від шкідливої дії вод в басейні р.Тиси із сусідніми державами – Румунією, Угорщиною, Словаччиною розробленим та затвердженим на рівні Уповноважених Урядів повністю забезпечується співпраця та взаємне інформування з сусідніми країнами по питанням безаварійного пропуску паводків на прикордонних ділянках рік і на випадок необхідності взаємної допомоги.

Про надзвичайні ситуації під час повені та вжиті заходи БУВР Тиси буде доповідати Кризовому Центру та  в обласну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, відповідно до діючих положень.

Фоторепортаж проходження паводку 01.04.2013 р.

 

«підготовлений» канал до пропуску повені в с. Ракошино Мукачівського району

 

проходження паводку на р. Боржава в с. Вільхівка Іршавського району

проходження паводку на р. Боржава в с. Заріччя Іршавського району

 

проходження паводку на р. Боржава в с. В.Комяти Виноградівського району

 

 

проходження паводку на р. Боржава в с. В.Комяти Виноградівського району

стан водовідвідного каналу в с. Завадка Виноградівського району

робота пересувної насосної станції в с. Завадка Виноградівського району

стан водовідвідного каналу між Іршавським та Виноградівським районом

 

стан водовідвідного каналу між Іршавським та Виноградівським районом

попередження переливу автодороги Київ-Чоп

 

 

537 переглядів