Інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10 год. 01 квітня 2013 року

За даними АІВС Тиса та Закарпатського ГМЦ минулої доби, 31 березня, по Закарпатській області переважно в другій половині дня та вночі пройшли дощі інтенсивністю у верхів’ях приток та Верхній Тисі 25-33 мм, в низинній частині області – 15-20 мм.

У верхів’ях приток та Верхній Тисі на фоні попереднього зниження відновилися  підвищення рівнів води на 1,0-1,5 м з досягненням рівнів корінних берегів.

За даними снігозйомки Гідрометеоцентру снігозапаси складають: на низині та у передгір’ї – без снігу, в горах місцями зберігається сніговий покрив висотою 1-16 см, на високогір’ї – 91 см.

Протягом доби 1 квітня очікується зниження температури повітря, незначні опади, в горах – з мокрим снігом. На притоках Тиси, за виключенням нижніх течій річок Боржава, Стара та Латориця, буде відбуватися повільне зниження рівнів води. На р.Тиса – м.Чоп протягом доби продовжиться підвищення рівня води на 1,3-1,8 м (з досягненням рівнів корінних берегів – без виходу води на заплаву). Протягом 1-3 квітня в нижніх течіях р.Латориця очікується підвищення рівня води на 0,8-1,2 м, утримання значного шару води на заплаві в межах міждамбового простору.

Річка Уж, м.Ужгород

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації. Проведено підготовку до акумуляції паводкового стоку. Водосховища закриті. Виконується регулювання шлюзами поверхневої води в меліоративних каналах для підтримки відповідних рівнів  води.

На відкачці паводкового стоку працює 18 стаціонарних насосних станцій Латорицької та Берегівської осушних систем. Ще 12 насосних станцій підготовлені до роботи і будуть  поступово включені до роботи при досягненні відповідного режиму рівнів. За добу насосними станціями перекачується до 1,5 млн м3 паводкових вод, з початку паводку перекачано 46,4 млн.м3.

Всі служби БУВР Тиси та підвідомчих управлінь експлуатації працюють  відповідно до Положення про роботу в період паводків (встановлено цілодобове чергування, згідно схеми оповіщення повідомлено про загрозу розвитку паводкової ситуації), для забезпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення, проведення невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

Роботи по пропуску паводку підрозділами БУВР ТИСИ зосереджуються на державних гідротехнічних спорудах – насосних станціях, водосховищах, захисних дамбах та гідротехнічних спорудах, які забезпечують надійний захист від шкідливої дії паводкових вод річок басейну р.Тиса та приток. Одночасно з цим проведено підготовку  техніки та завантаження на транспорт мобільного насосно-силового обладнання, мішків та сипучих  для надання  допомоги місцевим органам влади по попередженню підтоплень та відводу води з підтоплених місцевим стоком територій.

В організації пропуску паводку задіяно 125 працівників водогосподарських організацій, підготовлено 7 одиниць мобільного насосно-силового обладнання, 12 одиниць техніки, необхідний аварійний запас матеріалів та інвентарю.

Силами Виноградівського МУВГ в с.В.Комяти (Завадка) Виноградівського району з 8 годин ранку 1 квітня встановлено пересувну насосну станцію та  розпочато відкачку місцевого стоку (задіяно 2 одиниці техніки, 7 працівників відомчої аварійної бригади, 1 пересувна насосна станція).

У Виноградівському районі, між селами Чорнотисів та Холомовець відбувся короткочасний перелив водами ріки Старий Батар заплавної автодороги місцевого значення по довжині 40 м, шаром води до 10 см. Після спаду рівнів води перелив автодороги припинився, підтопленими залишаються 80 га заплавних пасовищ.

Відділ ТЕБ та НС БУВР Тиси

 

377 переглядів