На колегії облдержадміністрації розглянуто хід виконання Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси

 

26 березня 2013 року  відбулася розширене засідання колегії  облдержадміністрації за участі Міністра екології та природних ресурсів України Олега Проскурякова.  З доповіддю “ Про виконання у 2012 році заходів Державної та Регіональної програм комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області на 2006-2015 роки та завдання Регіональної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Тиса по Закарпатській області на період до 2021 року” на колегії виступив начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак.

Нижче наводимо витяг з доповіді начальника управління.

В 2012 році на виконання заходів Державної програми комплексного протипаводкового захисту у басейні р.Тиси у Закарпатській області було передбачено профінансувати з державного бюджету  у сумі 100,0 млн. гривень, з них 19,6 млн. гривень це погашення заборгованості за роботи виконані у 2011 році. Тобто реальні будівельні роботи передбачалось виконувати на суму 80,4 млн. гривень.

До кінця 2012 року було виконано будівельних і проектних  робіт на суму 42,7 млн.грн, з яких профінансовано лише 5,3 млн.грн. і станом на початок 2013 року кредиторська заборгованість за  роботи виконані вже у 2012 році склала 37,4 млн.грн.

Не зважаючи на це було побудовано 4,6 км захисних дамб та 3,8 км берегоукріплень, з яких введено в експлуатацію 1,6 км захисних дамб та 0,6 км берегоукріплень.

В цілому за період реалізації Державної програми 2006-2012 роки вона профінансована на 43 відсотки.

За цей період було побудовано і реконструйовано майже 130 км захисних дамб та 52 км берегоукріплень, що дало змогу захистити 97 населених пунктів та 72 тис.га сільськогосподарських угідь.

Станом на початок 2013 року заборгованість з державного бюджету за роботи виконані у 2012 році склала 37,4 млн. гривень і станом на 26 березня не погашена.

Окрім того, Законом України «Про державний бюджет України на 2013 рік» на виконання протипаводкових заходів в Закарпатській області передбачено лише 35,5 млн. гривень, що не дасть можливості протягом 2013 року погасити існуючу кредиторську заборгованість у повному обсязі, а продовження виконання розпочатих в минулих роках проектних і будівельних робіт взагалі не передбачено.

В доповнення до Державної програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси у Закарпатській області на 2006-2015 роки розроблена і реалізовується відповідна Регіональна програма.

Замовниками виконання заходів Програми є органи місцевого самоврядування. Фінансування заходів Програми  передбачено за рахунок коштів, що надходять до місцевого бюджету у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

На 2012 рік було заплановано виконання заходів Регіональної програми у сумі 3,1 млн. гривень, а сума виконаних робіт склала 7,1 млн. гривень, що більш ніж у два рази більше від запланованого.

 

Тут є резерви та можливості до збільшення обсягів виконання робіт.

На сьогоднішній день наболілою є проблема засмічення водних об’єктів, особливо берегів та заплав річок. В гірських населених пунктах, особливо великих, відсутні впорядковані місця видалення твердих побутових відходів, а  наявні, переповнені та не відповідають вимогам санітарного, водного та екологічного законодавства – знаходяться в прибережних захисних смугах річок.

В 2012 році на розвиток водогосподарського комплексу Закарпатської області було також залучено кошти міжнародної технічної допомоги у сумі 10 млн.грн., що дало можливість виконувати окремі проектно-вишукувальні роботи, а також, будівельні роботи по розчистці магістрального каналу Чаронда-Латориця; придбання основних засобів , створення оперативної моделі прогнозування паводків для визначення зон можливого затоплення, утримання та реконструкцію  автоматизованої інформаційно-вмірювальної системи «АІВС-Тиса».

Потенційно-небезпечними залишаються (44) гідротехнічні об’єкти, що зазнали пошкоджень під час катастрофічних паводків та на яких не завершено у повному обсязі відбудовчі роботи в зв’язку з недофінансуванням заходів Програми.

На виконання вимог Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року» водогосподарськими організаціями області за участі районних державних адміністрацій підготовлено ПРОЕКТ «Регіональної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну р.Тиса по Закарпатській області до 2021 року».

Метою Програми є визначення основних напрямів діяльності у сфері водного господарства, збереження і відтворення водних ресурсів, відновлення ролі меліорованих земель та їх ефективного використання, оптимізацію водоспоживання та захист від шкідливої дії вод.

За результатами колегії підготовлено відповідне протокольне рішення.

 

p

img class=”aligncenter size-full wp-image-2827″ src=”https://buvrtysa.gov.ua/newsite/wp-content/uploads/2013/03/rezul-prt.jpg” alt=”” width=”553″ height=”294″ /

439 переглядів