Підсумки реалізації програм територіального співробітництва ЄС

25 вересня у м. Брюссель відбулася конференція програм ENI CBC та Interreg NEXT, організована Європейською Комісією за підтримки проєкту TESIM, у якій взяли участь представники Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса.

На конференції розглядалися питання розвитку територіального співробітництва ЄС, здобутки у рамках впровадження транскордонних програм сусідства (ENI) та прогрес, досягнутий у рамках виконання програм за період 2021-2027 років. У заході взяли участь представники інституцій ЄС, країн-учасниць, програмних органів і бенефіціари проєктів.

Під час панельних сесій учасники вели дискусії щодо зміцнення партнерських відносин у співпраці між ЄС, країнами-партнерами та державами-членами, розповідали про те, як програми роблять території більш економічно, екологічно та культурно привабливими, відзначили поточний стан і ділилися досягненнями програм у періоді 2014-2020.

Начальник відділу міжнародного співробітництва та міжнародних проєктів БУВР Тиси, Марина Скраль взяла участь у сесії «Програми співпраці: тому що сусіди важливі» та поділилася з аудиторією досвідом впровадження спільного українсько-угорського проєкту «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур (SAFETISZA)» (HUSKROUA/1701/LIP/003), який виконувався БУВР Тиса в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства (ЄІС) Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020. У своєму виступі менеджер проєкту Марина Скраль розповіла про уразливість до паводків Закарпаття, зокрема території спільної українсько-угорської Батарської меліоративної системи, сумні наслідки затоплення під час проходження історичних паводків, необхідність реконструкції і розвитку спільної системи для управління водними ресурсами у басейнах річок Тиса і Тур. З метою вирішення цих проблем водогосподарські організації БУВР Тиси і Верхнє-Тисайська Дирекція водного господарства об’єднали свої зусилля для впровадження інфраструктурних заходів на цій території. Основним інфраструктурним елементом проєкту на українській території стала реконструкція 9,5 км лівобережної дамби річки Тиса на ділянці між селами Теково та Гетиня. Завдяки будівельним роботам, які  фінансувалися за рахунок коштів гранту Європейського Союзу, а також коштів державного бюджету, висоту дамби підвищено на 1,5 м, що дозволило завершити захисну лінію протипаводкового захисту протяжністю 32 км і забезпечити захист від переливу води при проходженні паводку, який може трапитись раз у сто років. Важливу частину проєкту склали еколого-освітні тренінги з школярами середніх шкіл цільової території проєкту.

Використовуючи можливості Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства (ЄІС) Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, проєкт SAFETISZA став результатом налагодженої співпраці партнерських організацій та підтримки влади і місцевих громад, завдяки чому зроблено значний внесок у покращення сучасного стану системи захисту від паводків та затоплення внутрішніми водами на території транскордонної Батарської меліоративної системи.

 

 

 

 

 

 

Відділ міжнародного співробітництва та міжнародних проєктів

 

122 переглядів