Першочергове аварійно – невідкладне відновлення земляного валу в с. Великі Ком’яти, Виноградівської ТГ

2 вересня 2024 року між Виноградівським міжрайонним управлінням водного господарства та Виноградівською міською радою було укладено договір на першочергове аварійно – невідкладне відновлення земляного валу на двох ділянках р. Боржава в с. Великі Ком’яти Берегівського району, Виноградівської ТГ.

Під час проходження грудневого паводку 2023 року та двох паводків у лютому 2024 року, зазнав значних пошкоджень лівосторонній земний вал річки Боржава, який захищає від паводків сільськогосподарські угіддя, присадибні ділянки та дворогосподарства мешканців с. Великі Ком’яти.

Комісійно проведено обстеження земляного валу та русла р. Боржава в районі вулиці Волошина та провулка Сонячний. Під час обстеження встановлено, що нижче автомобільного мосту між селами Великі Ком’яти – Заріччя, частково розмитий мокрий укіс лівостороннього земляного валу, довжиною близько 15 метрів. На даній ділянці русла, основний водний потік річки Боржава направлено в лівий бік, русло сильно звужене та знаходиться в бровці підошви мокрого укосу. Заплавна частина річки сильно поросла деревною та чагарниковою рослинністю, утворився наносний побочень, який спричиняє звал основного потоку в лівий бік і як наслідок, призводить до ерозії берегової лінії та руйнування водозахисного валу. При проходженні паводків та повеней збільшується навантаження на захисні земляні вали правого та лівого берега нижче автомобільного мосту. При інтенсивних опадах та швидкому сніготаненні виникає підтоплення присадибних ділянок та частково дворогосподарств мешканців вулиці Волошина села Великі Ком’яти.

З метою збільшення пропускної спроможності русла річки Боржава необхідно здійснити комплекс робіт з вирубки чагарникової та деревної рослинності з подальшою розчисткою русла водотоку від замулення.

Дані заходи сприятимуть уникненню ерозійних процесів, покращать гідрологічний режим та стан водотоку.

Роботи почалися та проводяться згідно укладеного договору.

Виноградівське МУВГ

84 переглядів