Схвалення Басейновою радою річки Тиса проєкту «Плану управління річковим басейном Дунаю (суббасейн Тиси)

27 червня 2024 року відбулося засідання Басейнової ради річки Тиса в місті Ужгород у Кризовому центрі Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса. У засіданні взяли участь представники влади та водогосподарських організацій області, науковці, громадські організації.

Першим питанням було розглянуто та прийнято рішення щодо схвалення Басейновою радою річки Тиса проєкту «Плану управління річковим басейном Дунаю (суббасейн Тиси)» згідно Плану-графіку заходів в частині планів управління річковими басейнами. Передумовою схвалення проєкту стало громадське обговорення проєкту Плану управління річковим суббасейном Тиси, а також оновлення проєкту ПУРБ Тиси з урахуванням результатів громадського обговорення.

На Басейновій раді було представлено презентацію «На шляху до розроблення Проєкту управління посухами суббасейну Тиси». Вперше в Україні презентовано науково-методологічне обґрунтування розробки Проєкту управління посухами суббасейну Тиси, його структуру та концепцію підготовки в рамки діяльності WWF-Україна (ГС «Всесвітній Фонд Природи Україна»).

Оксана Коноваленко, керівниця напряму «Вода» ГС «Всесвітній Фонд Природи Україна» представила короткий опис діяльності проєкту «Restoriver». Від імені WWF-Україна підписано меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з Басейновим управлінням водних ресурсів річки Тиса.

Також було розглянуто значення моніторингових даних для управління водними ресурсами річки Тиса: наукова доповідь представлена до Дня Дунаю.

На Басейновій раді річки Тиса обговорили заходи, які були проведені до 18-ї річниці святкування Дня Дунаю. Щорічно 29 червня в Україні відзначається Міжнародний День Дунаю. Свято започатковане в 1994 році Міжнародною комісією із захисту річки Дунай (ICPDR), в зв’язку з ухваленою Конвенцією, щодо співпраці з охорони та раціонального використання вод річки Дунай. День Дунаю щорічно, спільно відзначається в 14 країнах басейну річки. Метою святкування є привернення уваги до екологічних проблем басейну Дунаю та його приток, підвищення екологічної культури громадян, організовуючи форуми, екологічні акції, фестивалі, дитячі конкурси. Найбільша  притока Дунаю – це р. Тиса (966 км), з них в Україні її довжина становить 264 км. Річку Тису досить часто називають молодшою сестрою Дунаю.

 

376 переглядів