Інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10 годину 15 березня 2013 року

Протягом минулої доби по області пройшли опади у вигляді дощу та мокрого снігу. Кількість опадів становила в  басейні р.Уж 8-18 мм, в басейнах Тиси, Боржава та Латориці 15-34 мм,  в басейні р.Тересва та р.Ріка  25-38 мм.

На річках відмічалися коливання рівнів води в межах 48 см. На  Латориці, в районі м.Чоп завершується формування максимального  рівня  води.

Амплітуда підйому за паводок склала по р.Тисі – Чоп +6,8 м, по р.Латориця-Чоп +3,0 м.

Зберігаються І, ІІ і ІІІ (р.Латориця – Чоп) ступені протипаводкового захисту.

У зв’язку з утриманням високих рівнів р.Латориця-Чоп продовжується перелив заплавної автодороги між селами Тисянка-Геєвці Ужгородського району на ділянці до 100 м шаром 10 см, рух по дорозі не припинено.

Всі служби БУВР Тиси та підвідомчих управлінь експлуатації працюють  відповідно до Положення про роботу в період паводків, для забезпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення, проведення невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

В організації пропуску паводку задіяні 90 працівників експлуатаційних водогосподарських організацій, 6 одиниці мобільного насосно-силового обладнання, 10 одиниць техніки, необхідний аварійний запас матеріалів та інвентарю.

Магістральні канали осушних систем працюють на повний експлуатаційний переріз. Рівні в водоприймачах допускають проводити гравітаційний скид паводкових вод. При досягненні відповідних рівнів шлюзи будуть закриті, відвід паводкових вод буде проводитись насосними станціями.

На відкачці паводкового стоку працювало 12 стаціонарних насосних станцій Латорицької  та Берегівської осушних систем, перекачано за добу 1, 039 млн. м3. З початку року перекачано  27,9 млн м3. Ще 18 насосних станцій підготовлені і будуть  поступово включені до роботи при  досягненні відповідного режиму рівнів в магістральних каналах осушних систем та водоприймачах (річках).

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації. Заакумульовано 11,7 млн.м3 паводкових вод.

В міждамбовому просторі р.Латриця утримується понад 60 млн. м3 паводкового стоку. За дамбами р.Латориці  та греблями водосховищ, що перебувають у тривалому підпорі встановлено спостереження.

За прогнозом Закарпатського ГМЦ  вдень 15.03.2013 р.:

Хмарна погода, в першій половині дня збережеться сильний сніг, місцями мокрий сніг, в другій половині дня та ввечері опади зменшаться до помірних. Місцями: налипання мокрого снігу, ожеледь. На дорогах ожеледиця. В горах подекуди: хуртовини, снігові замети. Вітер північно-західний 9-14, місцями 15-20, на високогірї 25-30 м/с. Температура повітря від 1° тепла до 4° морозу, в горах місцями 3-8° морозу. В Ужгороді 0-2° морозу.
Автошляхи: В першій половині дня збережеться сильний сніг, місцями мокрий сніг, в другій половині дня та ввечері опади зменшаться до помірних. Місцями: налипання мокрого снігу, ожеледь. На дорогах ожеледиця. В горах подекуди: хуртовини, снігові замети. Видимість 1-2 км, в сильних опадах – місцями 200-500 м.

Відділ  ТЕБ та НС БУВР Тиси

 

321 переглядів