Відбулася зустріч українсько-угорської робочої групи із захисту від шкідливої дії вод

У межах виконання двосторонньої українсько-угорської Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах 8-10 травня 2024 року відбулася зустріч спільної робочої групи Сторін із захисту від шкідливої дії вод.

На порядку денному зустрічі було проведення планового весняного огляду водогосподарських споруд на українській та угорській територіях в басейні Тиси, взаємне інформування щодо заходів із захисту від шкідливої дії вод, вжитих протягом травня 2023 – квітня 2024 року, обговорення заходів з обводнення транскордонних водогосподарських систем, стан експлуатації спільної українсько-угорської АІВС–«Тиса», обговорення підготовки нових спільних заявок для отримання грантів міжнародної технічної допомоги, а також інших актуальних водогосподарських питань.

Під час огляду експерти на українській території оглянули споруди Берегівської водогосподарської системи, зокрема насосну станцію біля с. Батьово та магістральний канал Верке, місце планованого з’єднувального каналу Верке-Сипа, а також реконструйовану лівобережну дамбу р. Тиса на ділянці Теково-Гетиня, укріплення лівого берега р. Тиса біля с. Гетиня, водосховище та АВС біля с. Залужжя. На угорській стороні фахівці оглянули захисні споруди, ГТС для обводнення, центри протипаводкового захисту та склади аварійних запасів в межиріччі річок Тиса-Тур. Сторони констатували, що водогосподарські захисні споруди по обидві сторони українсько-угорського державного кордону знаходяться у належному експлуатаційному стані і в міру побудови лінії захисту (крім ділянок на українській стороні, пошкоджених паводками) забезпечують захист населення прикордонних територій від шкідливої дії вод.

Сторони відзначили, що в 2024 році необхідно провести спільний русловий огляд прикордонних ділянок р. Тиса спільного інтересу, оскільки останні паводки завдали значних пошкоджень берегоукріплювальних споруд, по яким необхідно виконати оцінку та визначити необхідні завдання з першочергових робіт щодо уникнення негативних руслових процесів.

Враховуючи наслідки зміни клімату, експерти угорської представили досвід заходів із затримки паводкових вод та запуску води з р. Тиса у мережу каналів водогосподарських систем. З огляду на це, Сторони приділили особливу увагу обговоренню можливостей подачі води на Берегівську та Батарську транскордонні системи спільного інтересу з річок Боржава і Тиса. З цією метою на сьогодні подано спільну заявку «Адаптація до кліматичних змін шляхом гармонізації водогосподарських заходів і попередження паводкового ризику в транскордонному басейні річок Паладь-Батар-Тур» (AdaptWater), яка проходить наразі адміністративну та якісну оцінку.

В рамках протокольної зустрічі сторони обговорили питання експлуатації спільної АІВС-Тиса, роботу та вдосконалення гідрологічно-прогностичної системи DIWA, та обговорили заходи до можливих заявок в рамках майбутніх конкурсів Програми Interreg VI-A NEXT Угорщина Словаччина Румунія Україна 2021-2027.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

278 переглядів