Зустріч керівників та експертів Робочої групи технічних експертів з протипаводкового захисту Українсько-словацької комісії з питань прикордонних вод

 

Протягом 16-18 квітня 2024 року відбулася планова зустріч експертів Робочої групи технічних експертів з протипаводкового захисту на українській та словацькій територіях з оглядом захисних гідротехнічних споруд у прикордонній зоні басейнів річок Уж, Латориця, Тиса.

У рамках цього заходу 16 квітня керівники та експерти Робочої групи здійснили огляд водогосподарських об’єктів річок Тиса та Уж на українській території. Зокрема, експерти обох сторін ознайомилися з виконаними роботами з розчистки русла каналу Верке в межах м. Берегово, реконструкцією шлюзу, який забезпечує регулювання подачі води в канал з р. Боржава. Словацькі водогосподарники ознайомилися з ходом реконструкції протипаводкової лівобережної дамби р.Тиса на ділянці сіл Теково-Гетиня, а також будівництвом берегоукріплення на р.Тиса. Українські експерти інформували колег про роботу Батарської польдерної системи та особливості організації протипаводкового захисту на її території.

 

У басейні р. Латориця експерти ознайомилися з роботою водосховища в с. Пістрялово та реконструкцією автоматизованої системи АІВС- Тиса, оглянули гідротехнічні споруди в м. Мукачево.

17-18 квітня у рамках зустрічі обидві делегації здійснили огляд водогосподарських споруд на словацькій території. Експерти Сторін відвідали насосну станцію  Птрукша (потужність 6,2 м3/с), яка забезпечує відведення паводкових вод. На відміну від українських насосних станцій, словацькі майже всі модернізовані, встановлено сучасне насосно-силове обладнання, що дає можливість підвищити їх продуктивність і значну економію електроенергії під час відкачки паводкових вод. Також експерти оглянули стан правобережної дамби р. Латориця. У результаті високих рівнів на р. Латориця впродовж січня-лютого, на сьогодні все ще зберігається вихід води на заплаву річки, що негативно впливає на стан дамб. Словацькі колеги відмітили, що необхідно провести розчистку старорічищ, але у зв’язку з тим, що більшість території заплави р.Латориця є природоохоронною територією, то зробити це вкрай важко, необхідно отримання дозволів від екологічних організацій.

Також експерти ознайомилися з виконанням експлуатаційних робіт в міждамбовому просторі р. Уж біля с. Лекаровці, в рамках виконання директиви ЄС з управління заплавами річок, з метою збільшення пропускної спроможності під час паводків, а також з виконаними роботами з реконструкції протипаводкової парапетної стінки на р.Уж в с. Лекаровці. Наприкінці огляду експерти побували на південно-східній дамбі водосховища Земплинська Ширава, де ознайомилися з  проведенням реконструкції дренажної системи.

Окрім огляду водогосподарських об’єктів Сторони обговорили питання двостороннього співробітництва за 2023 рік, зокрема щодо організації протипаводкового захисту в басейнах річок Уж та Латориця. Керівники Робочої групи інформували про виконання реконструкційних, ремонтно-експлуатаційних заходів на об’єктах прикордонних територій за 2023 рік та план на 2024 рік. Також експерти обговорили можливості подальшої співпраці у підготовці проєктних пропозицій для участі у конкурсах Програми транскордонного співробітництва Interreg VI-A NEXT Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2021-2027.

18 квітня за результатами зустрічі керівники українсько-словацької Робочої групи технічних експертів з протипаводкового захисту підписали відповідний протокол.

190 переглядів