Транскордонна співпраця лабораторії моніторингу вод БУВР Тиси

З 19 по 21 березня спеціалістами Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса виконувались заходи відповідно Угод між Урядом України та Урядами Словацької та Угорської Республік.

Так, 19 березня 2024 року на виконання Угоди між Урядом України та Урядом Словацької Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах, яка підписана в м. Братислава 14 червня 1994 року та на підставі Регламенту проведення на українсько-словацьких прикордонних водах відборів проб, визначень, оцінки якості вод та заходи, що вживаються при надзвичайному погіршенні якості вод, а також плану міжнародних заходів на 2024 рік, відбулися спільні відбори проб води з водотоків у контрольних створах для виконання досліджень якості вод.

Відбір проб води проведено на транскордонних водотоках: річка Уж (створ Сторожниця/Пінковце), річка Латориця (створ Страж/Лелес), річка Тиса (створ Чоп/Мале Тракани), річка Улічка (створ держкордон), річка Убля (створ держкордон/Под Убльою).

На Українській Стороні дослідження якості поверхневих вод здійснюватимуться на базі лабораторій моніторингу вод Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса та Дністровського басейнового управління водних ресурсів. На Словацькій Стороні – водогосподарської лабораторії Кошицької філії Словацького державного водогосподарського підприємства.

Співставлення результатів досліджень і оцінка якості прикордонних вод буде проведена на черговій зустрічі робочої групи з питань охорони якості прикордонних вод Українсько-Словацької комісії по прикордонних водах.

20 – 21 березня в межах виконання двосторонньої українсько-угорської Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах протягом 20 – 21 березня 2024 року відбулася зустріч спільної Робочої групи Сторін з охорони якості води.

На порядку денному зустрічі розглянули наступні питання: оцінку виконання завдань протягом останнього року, оцінку стану якості води в прикордонних створах річки Тиса: Тисауйлок (Вилок) / Тисабеч та Чоп/ Загонь,  обговорили можливість внесення змін до спільного Порядку проведення на українсько-угорських прикордонних водах відборів проб, аналізу, оцінки якості та заходи, що вживаються при надзвичайних забрудненнях  прикордонних вод, а також уточнили план роботи на період ІІ квартал 2024 – І квартал 2025 року.

За результатами оцінки якості води за групами показників Сторони констатували, що порівняно з попереднім роком, стан якості води у 2023 році мав тенденцію до покращення, надзвичайних забруднень прикордонних вод не було зафіксовано.

Українська Сторона ознайомилася з роботою інформаційно-диспетчерського пункт та  функціонуванням автоматизованих  станцій на річці Тиса в населених пунктах Тисабеч та Вашарошнамень, які забезпечують вимірювання рівнів і витрат води та фізичних, фізико-хімічні та хімічні параметрів поверхневих вод (водневий показник, розчинений кисень, електропровідність, окисно-відновний потенціал (редокс-потенціал), мутність, температура води, мінералізація (сухий залишок), завислі речовини).

Також Сторони обговорили актуальні водогосподарські питання, зокрема взаємно поділились досвідом щодо розробки Плану управління річковим басейном Тиси.

Лабораторія моніторингу вод БУВР Тиси

182 переглядів