Михайло Янчук оглянув гідротехнічні споруди Закарпаття

Голова Держводагентства Михайло Янчук оглянув реконструйовану лівобережну водозахисну дамбу річки Тиса довжиною 9,5 км, яка знаходиться  між селами Гетиня та Теково. Завершення будівельних робіт дало змогу відновити лінію протипаводкового захисту на ділянці Вилок – Королево по усій довжині (32 км), і таким чином забезпечити захист населення та територій від шкідливої дії вод з обох сторін державного кордону. Виконання будівельних робіт тривало впродовж 2018-2022 років за кошти державного бюджету України та міжнародної технічної допомоги (МТД) ЄС в рамках Грантової угоди.

Ще один інфраструктурний об’єкт, який відвідав Голова Держводагентства, був Центр з протипаводкового захисту поблизу реконструйованої дамби в с. Тисобикень Берегівського району, створений за кошти МТД ЄС в рамках Грантової угоди. Координаційний центр використовуватиметься при організації пропуску паводків на цій території басейну річки Тиса, посилення технічного обслуговування організацій водного господарства і розширення системи моніторингу АІВС «Тиса». Центр облаштовано сучасними засобами зв’язку з інтеграцією комп’ютерної мережі у спільну українсько-угорську систему моніторингу паводкової ситуації АІВС «Тиса».

Далі Михайло Янчук здійснив огляд запланованого створу для сміттєвиловлювальної споруди на річці Тиса, проєктування якої розпочато у 2023 році. Питання необхідності виловлювання твердих побутових відходів (далі – ТПВ) з русла річки Тиса в останні 20 років набули транскордонного значення і потребують послідовного, системного вирішення на усіх інституційних рівнях задля уникнення систематичного засмічення прикордонних водотоків.

Також очільник відомства оглянув найбільшу в західному регіоні України насосну станцію №1 Берегівської осушувальної системи, яка є однією з найбільших польдерних систем України.

Крім цього, побував на виробничих базах Берегівського, Мукачівського та Ужгородського міжрайонних управлінь водного господарства, а також ознайомився з роботою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи «ТИСА» та лабораторії моніторингу вод Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса.

За підсумками робочої поїздки на Закарпаття проведено нараду з керівниками БУВР річки Тиса.

Джерело інформації: Державне агентство водних ресурсів України

140 переглядів