Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 20:00 10 лютого 2024 року

  1. Гідрометеорологічна ситуація

За інформацією Закарпатського обласного центру з гідрометеорології  від 10.02.2024:

«Вдень по області спостерігалась хмарна з проясненнями погода, в першій половині дня, нерівномірно по території, продовжувались дощі 0.5-14 мм, в горах місцями значні 15-27 мм.

У верхів’ях та середніх течіях приток пройшли максимальні рівні, відмічається зниження рівнів. На Тисі максимальний рівень уже формується біля м. Тячів. На р. Уж – с. Зарічево сформувався максимальний рівень, відмічався незначний вихід води на окремих ділянках заплави. Станом на 20 годину максимальний рівень формується біля Ужгорода.

Вночі очікується хмарно, вранці місцями дощі. На притоках продовжиться зниження рівнів води. На Тисі ділянці Хуст – Вилок сформується максимальний рівень з невеликим підвищенням.

Продовжиться утримання води на заплаві: р. Тиса – м. Тячів, м. Хуст, р. Латориця – м. Мукачево, м. Чоп, р. Стара – с. Зняцево та на р. Боржава – с. В Ремети.

В нижній течії р. Боржава очікується продовження підвищення рівня води на 20-50 см, з утриманням та збільшенням шару води на заплаві; затоплення присадибних ділянок в селах М. Комяти, Сільце; затоплення сільгоспугідь сіл Заріччя, Сільце, Кам’янське, В.Ком’яти, Боржавське, Луково, Білки, Хмельник, Вільхівка, автодоріг Шаланки – В.Ком’яти, Ком’яти-Заріччя. (ІІ рiвень небезпеки – помаранчевий).

Утримується загроза зсувів перезволоженого ґрунту (ІІ рiвень небезпеки – помаранчевий)».

 

  1. Інформація про водогосподарську ситуацію та підтоплення.

Введені наступні ступені протипаводкового захисту:

І ст. ППЗ: р. Тиса (м. Чоп), р. Тиса (м. Рахів),  р. Ріка (м. Хуст),

р. Люта  (с. Чорноголова), р. Тиса (м. Тячів), р. Тиса (Вилок) ,

р. Латориця (м. Мукачево), р. Ріка (Міжгір’я), р. Теребля (с. Колочава),

р. Тур’я (с. Т.Поляна), р. Тур’я (с. Сімер), р. Боржава (с. Довге),

р. Уж (В.Березний), р. Уж (Ужгород);

ІІ ст. ППЗ:  р. Ріка (с.Н.Бистрий), р. Мокранка (с. Р.Мокра);

ІІІ ст. ППЗ: р. Боржава (с. В.Ремета), р. Латориця (м. Чоп),  р. Тиса (м. Хуст),  р. Пінія (с. Поляна.), р. Уж (с. Зарічево), р. Стара (с. Зняцево).

 

Берегівський район

Автодорога  місцевого значення між селами В.Комяти та Шаланки залишається затопленою, рух перекритий.

За інформацією старости с. В.Ком’яти в зв’язку з високими рівнями води в районі автомобільного мосту представниками місцевої влади прийняте рішення про здійснення прокопу правостороннього земляного валу навпроти вул. Волошина для пониження рівня паводкового стоку.

Заплавну частину автодороги місцевого значення між селами В.Комяти та Боржавське залито паводковими водами довжиною близько 40 м, шаром води 30-40 см.

В с. Боржавське відбувся перелив через лівосторонню водозахисну дамбу довжиною біля 20м.

Аварійною бригадою та місцевими мешканцями с. Боржавське, для попередження розмиву по гребню дамби, було укладено поліетиленову плівку та біля 100 мішків сипучого матеріалу довжиною 30 м.

Автодорогу місцевого значення між селами Ком’яти та Заріччя залито паводковими водами довжиною 50-70 м, шаром води 10-15см.

Затоплені сільгоспугіддя:

  • с. Кам’янське – 120 га (польдер);
  • с. Сільце – 50 га;
  • с. Дюла – 10 га.

Тячівський район

На  р. Теребля:

  • у с. Чумалево зруйновано призму опори п/б дамби ПК-15 ПК-17;
  • у с. Кричево на л/б дамбі ПК-4+80 ПК-6+80 розмито призму опори та частково мокрий відкіс. Підмито дорогу місцевого значення на глибину 1,5 м під асфальт та почався перелив через автодорогу;
  • у с. Теребля в місці прорану дамби збільшився розмив корінного берега в глибину до 150 м. Проходить перелив через корінний берег шириною 50 м. Перемичка працює, захід води відбувається через стариці;
  • у с. Вонігово на п/б дамбі повністю прорвало напівзагати;
  • у селищі Буштино в прориві п/б дамби відбувається руслоформуючий процес. Частково відбувається підтоплення паркової зони. По провулках Б.Хмельницького та Грушевського підтоплено 4 дворогосподарства. У районі Млиновиця вище залізничного мосту на р. Теребля через водовипуск під залізницею проходить інтенсивне наповнення водою позадамбового простору л/б дамби між мостами. Внаслідок чого підтоплено  4 дворогосподарства та територія ресторану «Трембіта». Можливий перелив через  автодорогу державного значення Н-09 Мукачево-Рогатин-Львів;
  • у с. Руське Поле відбувається інтенсивний розлив води по вулицях Вонігівській та Гагаріна, підтоплено більше 4 дворогосподарств (на 20.00 їх кількість збільшилася).

Розлив води та підтоплені дворогосподарства с.Руське Поле

На р. Тересва:

  • у с. Терново продовжується руйнація мокрого відкосу л/б дамби №1 довжиною біля 300 м, залишився верхній ряд укріплення (плити). На дамбі №2 збільшилась повна руйнація тіла дамби, в верхній частині розмиву, на 35 м орієнтовно. Глибина розмиву корінного берега біля 35 м. Вода вийшла в позадамбовий простір, відбувається підтоплення дворогосподарств;
  • у с. Вільхівці продовжується руйнація п/б дамби (біля 35 м), вода вийшла в позадамбовий простір та заходить назад в річку, нижче за течією проходить розлив води на с/г угіддя. На 20.00 відбувається інтенсивний розмив дамби;
  • у с. Криве продовжується руйнація л/б дамби: в верхній частині прорив біля 40 м, в нижній біля 70 м, вода вийшла в позадамбовий простір, який збільшується. У місці впадіння потічка Малинського загроза утворення затору з дерев, чагарників та алювіальних наносів збільшується;
  • у с. Калини продовжується руйнація п/б дамби вище автомобільного мосту, підтоплені сільськогосподарське угіддя та частково 1 дворогосподарство.

На 20.00 продовжується інтенсивний розмив всіх пошкоджених водою дамб та часткове підтоплення дворогосподарств у районах розмиву.

Ужгородський район

Проходить перелив автодороги місцевого значення між селами Тисаагтелек  та Малі Геєвці шаром води 15-20 см, руху автотранспорту немає.

Хустський район

Затоплені сільгоспугіддя:

–         між селами Стеблівка та Сокирниця затоплено орієнтовно 120 га;

–         с. Вільхівка – 150 га;

–         с. Заріччя – 50 га;

–         біля Красного Поля затоплено 30 га;

–         с. Заріччя – 70 га.

В с. Вільхівка Зарічанської ТГ Хустського району працюють 7 чоловік особового складу Берегівського МУВГ, трактор ЮМЗ-6 та переносна насосна станція (СНП-140) (відкачує води місцевого стоку).

Між селами Гребля та Вільхівка затопило автодорогу державного значення Н-09 Мукачево-Рогатин-Львів довжиною 200 м шаром води 15 см, рух перекритий.

 

Для реагування та спостереження за розвитком водогосподарської обстановки задіяні 2 одиниці техніки, 3 одиниці автотранспорту та 36 чоловік особового складу підрозділів БУВР Тиси.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку.

Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, зокрема і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС «ТИСА».

Працівниками БУВР Тиси ведеться спостереження на аварійно-небезпечних ділянках гідротехнічних споруд.

 

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

225 переглядів