Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10:00 10 лютого 2024 року

р.Тиса м.Рахів

  1. Гідрометеорологічна ситуація

За інформацією Закарпатського обласного центру з гідрометеорології  від 10.02.2024:

«Протягом доби по області спостерігалась хмарна, тепла погода, випали дощі, в східній частині території області місцями значні 15-37 мм, подекуди сильні 42-70 мм.

На річках утримується підвищена водність, на більшості річок після нетривалого зниження знову відновились незначні підвищення рівнів води на 10-80 см.

На р. Тиса – м. Тячів, р. Тиса – м. Хуст, р. Латориця – м. Мукачево, р. Латориця – м. Чоп, та на р. Боржава – с. В Реметети вода утримується на заплаві.

Протягом доби по області очікується хмарна, тепла погода, вдень дощі, в центральних та східних районах місцями значні дощі, на високогір’ї з мокрим снігом, вночі місцями дощ.

На річках утримається висока водність з невеликими коливаннями рівнів води, в верхів’ях річок вдень будуть формуватися максимальні рівні. Продовжиться утримання води на заплаві: р. Тиса – м. Тячів та м. Хуст на  р. Латориця – м. Мукачево, м. Чоп, с. Зняцево та на  р. Боржава – с. В Реметети.

В нижній течїї р. Боржава очікується продовження підвищення рівня води на 40-70 см, з утриманням та збільшенням шару води на заплаві; затоплення присадибних ділянок в селах М.Комяти, Сільце; затоплення сільгоспугідь сіл Заріччя, Сільце, Камянське, В.Ком’яти, Боржавське, Луково, Білки, Хмельник, Вільхівка, автодоріг Шаланки – В.Комяти, Ком’яти – Заріччя та Грябля – Вільхівка (ІІ рiвень небезпеки – помаранчевий).

Очікується формування значного місцевого та схилового стоку з затопленням понижених місць, особливо в населених пунктах внаслідок захаращення русел потічків та водовідвідних канав, утворення локальних селів та зсувів перезволоженого ґрунту (ІІ рiвень небезпеки – помаранчевий).

По мірі розвитку синоптичної ситуації, будуть уточнюватись гідрологічні прогнози».

 

  1. Інформація про водогосподарську ситуацію та підтоплення.

Введені наступні ступені протипаводкового захисту:

 І ст. ППЗ: р. Тиса (м. Чоп), Люта (с. Чорноголова), р. Уж (В.Березний), р.Ріка, (Міжгір’я), р.Стара ( с. Зняцьово), р. Тур’я (с. Сімер), р. Ріка (м. Хуст), р.Тиса (м. Тячів), р. Тиса (Вілок);

ІІ ст. ППЗ:  р. Боржава (с. Довге), р. Пінія (с. Поляна), р. Тур’я (с. Т.Поляна), р. Теребля (с. Колочава), р. Ріка (с. Н. Бистрий);

ІІІ ст. ППЗ: р. Латориця (м. Чоп), р. Боржава (с. В.Ремети), р. Тиса (м. Хуст), р. Мокранка (с. Р.Мокра).

Берегівський район

Автодорога  місцевого значення між селами В.Комяти та Шаланки затоплена шаром води  40-50 см, довжиною 100 м, рух перекритий відповідними службами.

Меліоративні канали заповнені на 100%.

Затоплені сільгоспугіддя:

  • с. Кам’янське – 100 га (польдер);
  • с. Сільце – 50 га.

Тячівський район

На  р. Теребля:

– у селищі Буштино на л/б дамбі р. Теребля між залізничним та автомобільним мостами – без змін, продовжується руйнація п/б дамби нижче автомобільного мосту. Частково підтоплена паркова зона;

– у с. Руське Поле нижче ур. Лонка відбувається розлив води на с/г угіддя. Підтоплює дворогосподарства по вул. Гагаріна і вул. Вонігівській.

На р. Тересва:

– в с. Терново продовжується руйнація мокрого відкосу л/б дамби № 1, довжиною біля 300 м, залишився верхній ряд укріплення (плити), на дамбі №2 збільшується повна руйнація тіла дамби: орієнтовно в верхній частині розмиву на 35 м,  шириною 56 м, глибина розмиву корінного берега орієнтовно 30 м;

–  у с. Вільхівці продовжується руйнація п/б дамби біля 35 м, вода вийшла в позадамбовий простір та заходить назад в річку, нижче за течією, йде розлив води на с/г угіддя;

– у с. Криве продовжується руйнація л/б дамби: в верхній частині прорив біля 40 м, в нижній біля 70 м, вода вийшла в позадамбовий простір, який збільшується. У місці впадіння потічка Малинського є загроза утворення затору з дерев, чагарників та алювіальних наносів, яка збільшується;

– у с. Калини продовжується руйнація п/б дамби вище автомобільного мосту, прокоп працює частково.

 Хустський район

Затоплені сільгоспугіддя:

–        між селами Стеблівка та Сокирниця затоплено орієнтовно 120 га;

–        с. Вільхівка – 120 га;

–        с. Заріччя – 50 га;

–        біля Красного Поля затоплено 30 га.

Меліоративні канали заповнені на 100%.

В с. Вільхівка Зарічанської ТГ Хустського району працюють 7 чоловік особового складу Берегівського МУВГ, трактор ЮМЗ-6 та переносна насосна станція (СНП-140) (відкачує води місцевого стоку).

Для реагування та спостереження за розвитком водогосподарської обстановки задіяні 2 одиниці техніки, 3 одиниці автотранспорту та 36 чоловік особового складу підрозділів БУВР Тиси.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку.

Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, зокрема і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС «ТИСА».

Працівниками БУВР Тиси ведеться спостереження на аварійно-небезпечних ділянках гідротехнічних споруд.

 

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

208 переглядів