Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10:00 09 лютого 2024 року

  1. Гідрометеорологічна ситуація

За інформацією Закарпатського обласного центру з гідрометеорології  від 09.02.2024:

Минулої доби по області спостерігалась хмарна, тепла погода, часом дощ 6-13 мм, в центральній та східній частині області значний 16-48 мм, на високогір’ї та подекуди у горах мокрий сніг.

На річках утримується підвищена водність, на більшості річок після нетривалого зниження знову відновились підвищення рівнів води на 0.3-1,3 м, на р. Тиса – м. Тячів, р. Латориця – м. Мукачево вода вийшла на заплаву, на р. Латориця – м. Чоп вода утримується на заплаві. На р. Тиса – м. Чоп вночі пройшов максимальний рівень попереднього паводку (амплітуда підвищення склала понад 5 м), в межах корінних берегів, на ранок відмічається незначне зниження.

Протягом 9-10 лютого по області продовжаться дощі, місцями сильні.

На річках продовжиться формування високого сніго-дощового паводку, з підвищенням рівнів води на 0,5-1,5 м (над рівнями на 8 год 9 лютого):

– очікується вихід води на заплаву р. Тиса м. Рахів, м. Хуст, р. Стара – с. Зняцьово, р. Уж – с. Зарічево та м. Ужгород, р. Тур’я – с. Сімер;

– утримається та збільшиться шар води на заплаві міждамбового простору на р. Латориця – м. Мукачево, м. Чоп, та р. Боржава з можливим затопленням присадибних ділянок в селах М.Ком’яти, Сільце; затоплення сільгоспугідь сіл Заріччя, Сільце, Кам’янське, В.Ком’яти, Боржавське, Луково, Білки, Хмельник, Вільхівка, автодоріг Шаланки – В.Комяти, Ком’яти – Заріччя, с. Грябля – с. Вільхівка;

– в нижній течії р. Теребля можливі початкові підтоплення в смт Буштино.

Очікується формування значного місцевого та схилового стоку з затопленням понижених місць, особливо в населених пунктах внаслідок захаращення русел потічків та водовідвідних канав, утворення локальних селів та зсувів перезволоженого ґрунту (ІІ рівень небезпеки – помаранчевий).

По мірі розвитку синоптичної ситуації, будуть уточнюватись гідрологічні прогнози».

  1. Інформація про водогосподарську ситуацію та підтоплення.

Введені наступні ступені протипаводкового захисту:

І ст. ППЗ: р. Тиса (м. Чоп), р. Ріка (Міжгір’я), р. Пінія (с. Поляна), р. Боржава (с. Довге);

ІІ ст. ППЗ:  р. Боржава (с. В. Ремети), р. Теребля (с. Колочава), р. Тиса (м. Хуст);

ІІІ ст. ППЗ: р. Латориця (м. Чоп).

Берегівський район

Затоплені сільгоспугіддя:

  • с. Кам’янське – 30 га (польдер);

Тячівський район 

В смт. В. Бичків додатково розмито 150 м л/б дамби вище автомобільного мосту, зруйновано мокрий укіс, тріщини пішли по гребеню дамби. Над усуненням пошкоджень працюють 5 чоловік місцевої аварійної бригади, 4 людини особового складу Тячівського МУВГ та 2 одиниці техніки, роботи продовжуються.

В с. Криве на р. Тересва вода вийшла за міждамбовий простір через зруйновану л/б дамбу та тече вздовж берега потічком, який знову впадає в корінне русло, загрози підтоплення населеного пункту немає. 

Хустський район

Між селами Стеблівка та Сокирниця затоплено орієнтовно 120 га сільгоспугідь.

Для реагування та спостереження за розвитком водогосподарської обстановки задіяні 2 одиниці техніки, 3 одиниці автотранспорту та 25 чоловік особового складу підрозділів БУВР Тиси.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку.

Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, зокрема і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС «ТИСА».

Працівниками БУВР Тиси ведеться спостереження на аварійно-небезпечних ділянках гідротехнічних споруд.

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

144 переглядів