Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 16:00 19 січня 2024 року

 

Лівостороння дамба р.Тиса в межах села Гетиня

  1. Гідрометеорологічна ситуація

За інформацією Закарпатського обласного центру з гідрометеорології  від 19.01.2024:

На сході області пройшли невеликі опади, переважно мокрий сніг та сніг.

На річках продовжувалось зниження рівнів води. На Тисі максимальні рівні пройшли смт В.Бичків, м. Тячів, вода утримується на заплаві в м. Тячів та м. Хуст.

На р.Боржава – с. В.Ремети зберігається високий рівень, вода утримується на заплаві.

На добу з 20 год. 19 січня до 20 год. 20 січня 2024 року по Закарпатській області прогнозується мінлива хмарність без істотних опадів. На дорога більшої частини території області ожеледиця. Вітер південний 5-10 м/с. Температура повітря вночі 4-9°, на високогір’ї 10-15° морозу, вдень 2° морозу – 3° тепла, в горах місцями 2-7° морозу».

  1. Інформація про водогосподарську ситуацію та підтоплення.

Введені наступні ступені протипаводкового захисту:

І ст. ППЗ: р.Боржава (с. Довге), р.Ріка (с. Н.Бистрий), р.Мокранка (с. Р. Мокра);

ІІ ст. ППЗ:  р.Латориця ( м. Чоп);

ІІІ ст. ППЗ: р.Тиса (м. Хуст),  р.Боржава (с. В.Ремети), р.Стара (с. Зняцево).

Берегівський район

Заплавна частина автодороги місцевого значення В.Ком’яти – Шаланки залита паводковими водами шаром 20-60 см протяжністю більше 100 м.

Спостерігається перелив паводковими водами через автодорогу місцевого значення В.Ком’яти – Заріччя на двох ділянках довжиною 100 м на кожній, шаром води 10-20 см, рух транспорту не зупинявся.

Затоплені сільгоспугіддя:

  • біля с. В.Ком’яти, в районі переливу через дорогу, – 83 га;
  • біля с. Юлівці – 40 га;
  • біля села Кам’янське – 120 га.

Рахівський район

В с. Водиця йде розмив правого корінного берега протяжністю  орієнтовно 200 м і продовжується інтенсивна ерозія берега р. Апшиця.

Тячівський район

На території смт Буштино унаслідок підйому рівня води в річках Теребля та Млинівка підтоплено місцевий парк відпочинку та існує загроза підтоплення вулиць Грушевського та Б. Хмельницького.

Унаслідок різкого підйому рівня води р.Тересва у с. Вільхівці (район в нижній частині села) відбувся розмив  мокрого укосу та гребня правобережної дамби № 2 протяжністю біля 100 м.

Різкий підйом рівня води у р.Теребля, зумовлений інтенсивними опадами, на території с. Руське Поле по вул. Вонігівська частково підтоплено 5 дворогосподарств, шар води на подвір’ях 15-20 см, по вулицях Заводська та Груднева підтоплено 10 дворогосподарств.

У с. Криве на р.Тересва в районі ПК-17 продовжується руйнація мокрого укосу та гребня лівобережної дамби довжиною 120 м.

Хустський район

Затоплені сільгоспугіддя:

  • між селами Стеблівка та Сокирниця – 130 га;
  • с. Луково – 10 га;
  • с. Білки – 20 га;
  • с. Сільце – 30 га;
  • с. Вільхівка – 150 га;
  • с. Заріччя – 150 га.

Спостерігається перелив через автомобільну дорогу національного значення Мукачево – Рогатин біля с. Вільхівка довжиною 200 м шаром води 40 см.

Працівниками Берегівського МУВГ  спільно з аварійною бригадою села Вільхівка укладено 200 мішків з піском з метою захисту від  підтоплення       села Вільхівка.

Для реагування та спостереження за розвитком водогосподарської обстановки задіяно 8 одиниці автотранспорту та 53 чоловік особового складу підрозділів БУВР Тиси.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку.

Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, зокрема і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС «ТИСА».

Працівниками БУВР Тиси ведеться спостереження на аварійно-небезпечних ділянках гідротехнічних споруд.

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

185 переглядів