Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10:00 19 січня 2024 року

р.Боржава село Великі Ком’яти

  1. Гідрометеорологічна ситуація

За інформацією Закарпатського обласного центру з гідрометеорології  від 19.01.2024:

«Минулої доби по області спостерігалась хмарна погода, випали значні 15-29 мм, місцями сильні 30-46 мм та надзвичайні 53-76 мм дощі.

На річках відбувались підвищення рівнів води:

– на притоках на 0,3-1,9м;

– на Тисі на 1,3-3,9м;

– Боржава – с. В.Ремети на 3,1м;

– вода вийшла на заплаву р. Тиса – м. Тячів, м. Хуст, р. Боржава – с. В.Ремети, р. Латориця – м. Мукачево, р. Стара –с .Зняцево.

На більшості річок максимальні рівні пройшли в другій половині дня та вночі. Станом на 9 годину максимальні рівні формуються на ділянці В.Бичків – Хуст.

Протягом доби по області очікується хмарна погода, зниження температури повітря, в центральній та східній частині мокрий сніг та сніг, місцями значний.

На більшості річок продовжиться зниження рівнів води, на Тисі – смт Вилок продовжиться підвищення рівня води на 2,4-2,9м без виходу води на заплаву.

На р. Боржава – с. В.Ремети протягом дня сформується максимальний рівень з незначним підвищенням, збережуться високі рівні, вода утримається на заплаві.

На р. Латориця – м. Чоп 19-20 січня буде відбуватися підвищення рівня води на 1.6-2.0 м, за рахунок добігання паводкової хвилі з верхів’їв, з утриманням води на заплаві міждамбового простору та підтоплення 20 січня автодороги місцевого значення с. М.Геєвці – с. Тисянка (І рівень небезпеки жовтий)».

  1. Інформація про водогосподарську ситуацію та підтоплення.

Введені наступні ступені протипаводкового захисту:

І ст. ППЗ: р. Боржава (с. Довге), р. Піня (с. Поляна), р. Ріка (с. Н.Бистрий), р. Мокранка (с. Р. Мокра);

ІІ ст. ППЗ:  р. Латориця ( м. Чоп);

ІІІ ст. ППЗ: р. Тиса (м. Хуст),  р. Боржава (с. В.Ремети), р. Стара (с. Зняцево).

Берегівський район

Заплавна частина автодороги місцевого значення В.Ком’яти – Шаланки залита паводковими водами шаром 20-60 см протяжністю більше 100 м. Біля с. В.Ком’яти,  в районі переливу через дорогу, затоплені 58 га сільгоспугідь.

Спостерігається перелив паводковими водами через автодорогу місцевого значення В.Ком’яти – Заріччя на двох ділянках довжиною 100 м на кожній, шаром води 10-20 см, рух транспорту не зупинявся.

Унаслідок виходу р. Боржава на заплаву затоплені сільгоспугіддя біля села Кам’янське – 100 га.

Тячівський район

 На території смт Буштино унаслідок підйому рівня води в річках Теребля та Млинівка підтоплено місцевий парк відпочинку та існує загроза підтоплення вулиць Грушевського та Б. Хмельницького.

Унаслідок різкого підйому рівня води р. Тересва у с. Вільхівці (район меблевого цеху в нижній частині села) відбувся розмив  мокрого укосу правобережної дамби № 2 протяжністю біля 20 м.

Хустський район

Затоплені сільгоспугіддя:

між селами Стеблівка та Сокирниця – 120 га;

с. Луково – 10 га;

с. Білки – 20 га;

с. Сільце  – 30 га;

с. Вільхівка – 150 га;

с. Заріччя – 20 га.

Спостерігається перелив через автомобільну дорогу національного значення Мукачево – Рогатин біля с. Вільхівка довжиною 200 м шаром води 40 см.

Працівниками Берегівського МУВГ  спільно з аварійною бригадою села Вільхівка укладено 200 мішків з піском з метою захисту від  підтоплення       села Вільхівка.

Для реагування та спостереження за розвитком водогосподарської обстановки задіяні 8 одиниці автотранспорту та 21 чоловік особового складу підрозділів БУВР Тиси.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку.

Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, зокрема і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС «ТИСА».

Працівниками БУВР Тиси ведеться спостереження на аварійно-небезпечних ділянках гідротехнічних споруд.

поблизу села Вільхівка Хустського району

Перелив автодороги Заріччя – Великі Ком’яти

р.Тересва село Криве

 

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

242 переглядів