Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10:00 04 січня 2024 року

  1. Гідрометеорологічна ситуація

За інформацією Закарпатського обласного центру з гідрометеорології  від 04.01.2024:

«Минулої доби по області спостерігалась хмарна з проясненнями погода, випали дощі, в горах подекуди з мокрим снігом та снігом 0,3-13 мм, місцями в центральній та східній частині значні дощі 15-47 мм.

На річках в межах корінних берегів відбувались: в західній частині невеликі коливання рівнів води на 0,3 м, на річках центральної та східної частини відбувались підвищення рівнів на 0,1-0,9 м, на Тисі ділянці В.Бичків-Тячів – на 1,1-1.4 м. На р. Боржава – с. В.Ремети утримувались високі рівні, вода утримується на заплаві, р. Стара – с. Зняцево вода утримується на заплаві. На р. Латориця – м. Чоп утримується високий шар води на заплаві міждамбового простору з поступовим зростанням.               На р. Уж – м. Ужгород вдень пройшов максимальний рівень (перша хвиля паводка пройшла вночі з 01 на 02 січня, сумарний підйом склав 1,4 м, друга хвиля паводка пройшла 03.01.2024,  сумарний підйом склав 1,1 м) в межах корінних берегів.

Протягом доби по області очікується хмарна погода, вдень переважно в горах часом дощ, на високогір’ї мокрий сніг, на сході подекуди значний дощ, вночі часом дощ, в горах подекуди мокрий сніг та сніг.
На більшості річок буде утримуватись підвищена водність з невеликими коливаннями рівнів в межах корінних берегів».

Згідно ПОПЕРЕДЖЕННЯ Закарпатського обласного центру з гідрометеорології   від 04.01.2024 року:

4 – 5 січня продовжиться підвищення рівнів води (над рівнями на 8 год 04.01):

– на Тисі ділянці Рахів – Вилок на 0,5-1.5 м з початковим виходом води на заплаву в м. Тячів та м. Хуст (І рівень небезпеки – жовтий);
– на р. Боржава – с. В.Ремети продовжиться невелике підвищення рівня на 10-20 см з утриманням води на заплаві, з незначним підтопленням сільгоспугідь сіл Заріччя, Сільце, Кам’янське, В.Ком’яти, Боржавське, Луково, Білки, Хмельник, Вільхівки, автодороги Шаланки – В.Комяти (ІІ рiвень небезпеки – помаранчевий);

– на р. Стара – с. Зняцево вода утримається вода на заплаві з повільним зниженням (І рівень небезпеки – жовтий);

– на р. Латориця – м. Чоп утримується високий шар води на заплаві міждамбового простору з поступовим зростанням з підтопленням автодороги місцевого значення с. М.Геєвці – с. Тисянка (І рівень небезпеки – жовтий)».

  1. Інформація про водогосподарську ситуацію та підтоплення.

 Введені наступні ступені протипаводкового захисту:

І ст. ППЗ: р. Тур’я (с. Т.Поляна), р. Тиса (м. Хуст);

ІІ ст. ППЗ:  р. Стара (с. Зняцево);

ІІІ ст. ППЗ: р. Латориця ( м. Чоп),  р. Боржава (с. В.Ремети).

Берегівський район

Підтоплені сільгоспугіддя:

– с. Дюла – орієнтовно 40-50 га.

Заплавна частина автодороги місцевого значення В.Комяти – Шаланки затоплена паводковими водами  довжиною – 50 м, шаром –15 см.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку.

Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, зокрема і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС «ТИСА».

Працівниками БУВР Тиси ведеться спостереження на аварійно-небезпечних ділянках гідротехнічних споруд.

 

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

176 переглядів