Відбулася XXV нарада Уповноважених урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах

Впродовж 29 листопада – 1 грудня 2023 року на українській території в межах виконання  двосторонньої українсько-угорської міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах, проведено чергову XXV нараду Уповноважених Урядів Сторін.

В рамках заходу було підведено підсумки діяльності на українсько-угорських прикордонних водах за період жовтень 2021 – грудень 2023.

Українську делегацію очолив заступник Уповноваженого Уряду України, заступник Голови Держводагентства України Ігор Гопчак, угорську – Уповноважений Уряду Угорщини, голова Департаменту управління річковими басейнами та охорони вод Ковач Петер.

Учасники наради відзначили високий рівень фахової співпраці, безперебійне виконання запланованих заходів та робіт впродовж звітного періоду.

Фахівці провели взаємне інформування та підвели підсумки діяльності із захисту від шкідливої дії вод, гідрометеорології та охорони якості прикордонних вод, аналізуючи роботи виконані відповідними робочими групами та експертами.

Важливим питанням порядку денного було обводнення прикордонних меліоративних систем з річок Боржава і Тиса та дослідження можливостей управління нестачею води. В рамках цього, на сьогодні, на українській стороні виконуються роботи з розчистки магістрального каналу Верке з метою майбутнього обводнення Берегівської водогосподарської системи обох країн, а на угорській території – обводнення регіону Берег  самопливом шляхом забору під час паводків на Тисі води та її акумулювання в каналах з метою пом’якшення негативних наслідків засух. Сторони обговорили можливості обводнення спільної Батарської водогосподарської системи з р. Тиса згідно розробленого у 2015-му році ТЕО реконструкції системи, зокрема щодо влаштування гідротехнічних споруд на р. Тиса та каналах з метою забору і регулювання водного стоку в мережі каналів системи.

Сторони також інформували одна одну про стан реалізації Спільної Українсько-Угорської Протипаводкової Програми Розвитку. Згідно цього констатовано, що на угорській території в рамках оперативних програм ЄС продовжується реалізація масштабних робіт реконструкції дамб та завершено будівництво польдерів. На українській стороні впроваджуються роботи за кошти державного бюджету та джерел проєктів міжнародної технічної допомоги, однак ці заходи не здатні забезпечити рівноцінну безпеку прикордонних територій, оскільки потребуються значні кошти на виконання робіт з реконструкції дамб та реалізації польдерів на українській території.

Фахівці Сторін обмінялись інформацією про виконані протягом звітного періоду заходів з вдосконалення та експлуатації спільної українсько-угорської телеметричної системи АІВС-«Тиса», а також прогрес реалізації спільних проектів міжнародної технічної допомоги в рамках Програми ЄІС ТКС HUSKROUA 2014-2020.

В рамках виїзної фахової програми Сторони здійснили огляд реконструйованої лівобережної дамби р.Тиса на ділянці Теково-Гетиня, центр протипаводкового захисту в с. Тисобикень, МК Верке в межах м. Берегово; будівництво автоматизованої вимірювальної станції на водосховищі в с. Пістрялово.

За підсумками наради керівниками делегацій був підписаний відповідний протокол.

353 переглядів