Проведено зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань прикордонних вод

Протягом 14-16 листопада 2023 року на території Угорщини відбулася зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах. Метою зустрічі було підведення підсумків діяльності Сторін на прикордонних водах за 2023 рік, підготовка проекту протоколу чергової наради Уповноважених Урядів в розрізі напрямків захисту від шкідливої дії вод, гідрометеорології і водних ресурсів, охорони якості вод, а також проведення осіннього огляду водогосподарських споруд спільного інтересу в басейні р. Тиса на угорській території.

В рамках зустрічі Сторони провели взаємне інформування щодо виконаних протягом звітного періоду заходів з протипаводкового захисту. З огляду на виклики дедалі частіших екстремальних погодних явищ, пов’язаних з різкими змінами значних опадів на тривалі засушливі періоди, Сторони обговорили заходи щодо можливостей відведення надлишкових вод в період паводків та акумулювання їх у староріччях та каналах з метою забезпечення санітарно-екологічних потреб. Угорська Сторона представила  успішний досвід щодо таких заходів, виконаних протягом 2023 року. Керівники та експерти Робочих груп прозвітували, що обмін оперативною гідрометеорологічною інформацією та здійснення відборів проб води з прикордонних створів, передбачених планом робіт, виконувались згідно визначених Порядків співробітництва.

Робоча група із захисту від шкідливої дії вод актуалізувала концепцію регулювання русла спільних ділянок р. Тиса Вилок – Сотмарчеке та Лоня-Соломоново, яка включає детальний опис стану українсько-угорської прикордонної ділянки річки Тиса та рекомендовані заходи для забезпечення стабільності русла, посилення берегоукріплень, а також виконання розчистки русла річки в узгодженому порядку. Заступники Уповноважених Урядів погодили концепцію та передадуть Уповноваженим на затвердження.

Фахівці Сторін також здійснили взаємне інформування про завдання та виконані впродовж 2023 року роботи з вдосконалення та покращення роботи спільної автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи (АІВС-«Тиса»), завдяки яким система працювала справно і без суттєвих перебоїв.

Сторони підготували проект протоколу та опрацювали матеріали XХV наради Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах, яка відбудеться наприкінці листопада поточного року в Україні.

В рамках виїзної програми, експерти Сторін оглянули водогосподарські споруди річок Тиса та Красна, зокрема впускну і випускну споруди та дамби обвалування польдера Берег, роботи з реконструкції протипаводкових дамби р. Красна,  та автоматизовану станцію на ній, насосну  станцію в с. Нодьечед. Фахівці відмітили високий рівень стану та експлуатації споруд угорською Стороною, що є вагомим для підтримки надійного захисту населення і прикордонних територій від шкідливої дії вод обох сторін.

Підсумовуючи роботу, заступники Уповноважених Урядів відзначили ефективну діяльність експертів Сторін у всіх напрямках співробітництва на прикордонних водах та підписали відповідний протокол.

 

240 переглядів