Представлення проекту SAEFTISZA на конференції «Мистецтво співпраці»

Протягом 17-18 жовтня 2023 року в Будапешті, Угорщина відбулася міжнародна конференція «Мистецтво співпраці», організованої  для Програми Interreg Центральної та Східної Європи Офісом Széchenyi, як приймаючої установи для органів реалізації програми INTERREG в Угорщині. Конференція була присвячена досягненням співпраці Interreg програм, їхні найактуальніші виклики та потенційний вплив на регіон Центральної та Східної Європи.

Центральна та Східна Європа є регіоном з найбільшою щільністю кордонів на континенті, що обумовлює високу концентрацію програм транскордонного співробітництва і транснаціональної співпраці, в яких також задіяна більшість механізмів фінансування Interreg (ERDF, IPA, NDICI).

На заході були присутні спільні секретаріати 5 програм транскордонного співробітництва (Угорщина-Словаччина, Австро-Угорщина, Угорщина-Хорватія, Угорщина-Сербія та Угорщина-Румунія-Словаччина-Україна), а також інформаційні пункти 3 програм транскордонного співробітництва (Австрія- Угорщина, Словенія-Угорщина та Румунія-Угорщина).

Метою конференції було об’єднання експертів Interreg, осіб, які приймають рішення, та бенефіціарів із регіону Центрально-Східної Європи з метою стимулювання спільного мозкового штурму та обміну хорошими прикладами в рамках семінарів та поза ними.

На запрошення Спільного Технічного Секретаріату Програми делегація БУВР Тиси на чолі з начальником взяла участь у роботі заходу.

На конференції з вітальними словами виступили очільники Керівного органу Програми, національних органів, відповідальних за впровадження Програм, а на секційних семінарах бенефіціари мали змогу представити досягнення та позитивний досвід реалізації зразкових спільних проектів. Серед них, у рамках Пріоритету Програми 8.1 «Підтримка спільних заходів із запобігання природним і техногенним катастрофам, а також спільних дій під час надзвичайних ситуацій» було відібрано організаторами  та представлено на семінарі інфраструктурний проект SAEFTISZA. Менеджер проєкту Марина Скраль доповіла про передумови, етапи реалізації, результати та перепони впровадження проекту. Загалом було відмічено високий рівень фахового підходу та досвід реалізації проектів транскордонного співробітництва БУВР Тиси.

Всіма учасниками та керівниками Програм було зазначено, що попри важкі умови, в яких втілювалася Програма, включаючи спочатку пандемію COVID-19, а пізніше військову агресію росії проти України, бенефіціари та програмні менеджери і фахівці намагались якомога ефективніше адаптуватись до нових викликів та складних умов, з найменшими негативними наслідками для процесів фінансування та звітування.

У рамках заходу учасники також мали змогу ознайомитись з іншими проектами, які впроваджувались по іншим напрямкам Програми та обмінятись успішним досвідом втілення інфраструктурних проектів.

 

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

                                               

355 переглядів