Заключна конференція проєкту SAFETISZA

У середу, 4 жовтня, у м. Виноградів відбулася Заключна конференеція спільного українсько-угорського інфраструктурного проєкту  «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур» (SAFETISZA). У конференції взяли участь представники Спільного технічного секретаріату Програми, Генерального консульства Угорщини в м. Ужгород, Держводагентства України, Закарпатської ОВА, Берегівської РДА, партнери проєкту, представники органів місцевого самоврядування та інших організацій.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися Євген Жирко, начальник управління державного майна та інвестицій Держводагентства і Александра Чізмадіа, консул, аташе із зовнішньоекономічних питань Генерального консульства Угорщини в м. Ужгород, які відмітили важливість реалізації проєкту SAFETISZA і висловили сподівання на продовження плідної співпраці партнерських організацій.

Начальник БУВР Тиси, керівник проєкту Олег Кисіль привітав присутніх з важливою подією – завершенням інфораструктурного проєкту, який БУВР Тиси, разом з партнерськими організаціями, впроваджувало протягом чотирьох років, з осені 2019 року. У своїй доповіді він нагадав про нагальні проблеми Затисянщини, уразливість до паводків та засушливих періодів, сумні наслідки затоплення під час проходження історичних паводків у 1998  і 2001 роках на цій території, необхідність реконструкції і розвитку спільної українсько-угорської Батарської меліоративної системи для управління водними ресурсами у басейнах річок Тиса і Тур. З метою вирішення цих проблем водогосподарські організації БУВР Тиси і Верхнє-Тисайська Дирекція водного господарства об’єднали свої зусилля для впровадження інфраструктурних заходів на цій території. Основним інфраструктурним елементом проєкту на українській території стала реконструкція 9,5 км лівобережної дамби річки Тиса на ділянці між селами Теково та Гетиня. Завдяки будівельним роботам, які  фінансувалися за рахунок коштів гранту Європейського Союзу, а також коштів державного бюджету, висоту дамби підвищено на 1,5 м, що забезпечує захист від переливу води при проходженні паводку, який може трапитись раз у сто років. Інша інфраструктурна складова – будівництво локального протипаводкового центру (відомча садиба руслового) в селі Тисобикень Берегівського району, який буде функціонувати як місцевий координаційний центр при організації пропуску паводків на цій території, а також для посилення технічного обслуговування організацій водного господарства. Проведені будівельні роботи з влаштування центру, обладнання приміщень меблями і побутовою технікою, встановлено сонячні панелі для додаткового енергопостачання. Центр облаштовано сучасними засобами зв’язку, з інтеграцією комп’ютерної мережі у спільну українсько-угорську систему моніторингу паводкової ситуації АІВС-Тиса. У рамках проєкту придбано сучасне експлуатаційне та вимірювальне обладнання.

Керівник Сотмарської територіальної дільниці Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства з Угорщини Луідорт Антал ознайомив учасників з діяльністю проєкту на угорській території. З метою обводення та збільшення пропускної спроможності каналів виконано реконструкцію магістральних каналів довжиною 6,7 км, будівництво гідротехнічних споруд, а також влаштування експлуатаційної дороги на ділянці правобережної дамби річки Тур загальною довжиною 5,65 км. З метою посилення організації протипаводкового захисту побудовано систему мікрохвильового зв’язку у локальному центрі протипаводкового захисту у с.Шонкад.

Крім цього, в рамках проєкту партнери провели комунікаційні заходи і еколого-освітні тренінги для учнів місцевих загальноосвітніх шкіл.

Учасники конференції отримали змогу оглянути локальний центр протипаводкового захисту в с.Тисобикень і реконструйовану лівобережну дамбу р.Тиса.

Як зазначили учасники, цей проєкт є результатом налагодженої співпраці партнерських організацій та підтримки влади і місцевих громад. Завдяки впровадженню проєкту SAFETISZA зроблено значний внесок у покращення сучасного стану системи захисту від паводків та затоплення внутрішніми водами на території транскордонної Батарської меліоративної системи.

 

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

                                               

523 переглядів