Захист від затоплення територій за рахунок субвенції обласного бюджету

Внаслідок проходження дощових паводків з 10-17 грудня 2022 року, які проходили черговими хвилями впродовж 18-21 січня 2023 року, відбулись значні зміни в гідрології та морфології русел річок Ріка, Теребля та Тересва, що призвело до руйнування водозахисних дамб в селах: Липча, Буштино та Крива. Таким чином, дана ситуація становить реальну загрозу повного розмиву дамб, що у подальшому призведе до затоплення дворогосподарств та житлових будинків прилеглих територій.

З метою запобігання затоплення сіл, за ініціативи БУВР Тиси, з обласного бюджету виділено кошти по Програмі охорони навколишнього природнього середовища Закарпатської області на 2021 – 2023 роки, близько 6 млн.грн., а саме:

– по об’єкту «Відновлення правобережної дамби р.Ріка в с.Липча Хустська ТГ Хустського району»;

– по об’єкту «Відновлення лівобережної дамби р.Теребля в с.Буштино Буштинська ТГ Тячівського району»;

– по об’єкту «Відновлення лівобережної дамби р.Тересва в смт.Криве Тересвянської ТГ Тячівського району».

За результатами проведених процедур закупівлі укладений перший  договір на виконання робіт по проекту «Поточний ремонт правобережної дамби р. Ріка в с. Липча Хустської ТГ Хустського району Закарпатської області» з ПрАТ «Виноградівська ПМК-78». Наразі ведуться роботи по влаштуванню призми упори з негабаритного каменю шириною по верху 3.5м та відновлення земляного полотна водозахисної дамби.

 

289 переглядів