На Затисянщині триває будівництво Центру з протипаводкового захисту

Територія Затисянщини (частина Берегівського району, лівобережжя Тиси, вниз за течією від Королева до Вилка) неодноразово в минулому потерпала від раптових і катастрофічних паводків, залишається паводко-небезпечною і в наш час, адже за оцінками науковців зміни клімату спричиняють більш екстремальні погодні умови, коли раптово випадає велика кількість опадів і зростає інтенсивність паводків.

Враховуючи такі природні умови, з метою покращення організації протипаводкового захисту, в рамках проєкту SAFETISZA «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур» передбачено створення локального Центру з протипаводкового захисту в с.Тисобикень Берегівського району. Територія проєкту охоплює угорську та українську частини Батарської меліоративної системи, яка складається з великої кількості гідротехнічних споруд (дамби, меліоративні канали, шлюзи-регулятори) і забезпечує пропуск паводкових вод та регулювання водного стоку в даному регіоні.

Роботи з влаштування центру розпочалися з розробки робочого проекту та отримання дозвільних документів. При цьому українські водогосподарники скористалися досвідом своїх угорських колег з будівництва подібних місцевих центрів з протипаводкового захисту на угорській частині території проєкту.

Будівельні роботи розпочалися наприкінці минулого року. Наразі підрядною організацією виконано значний обсяг будівельних робіт: майже повністю завершене будівництво господарської будівлі, вимурувані зовнішні та внутрішні стіни відомчої садиби, влаштована тепла підлога та поштукатурені стіни першого поверху, підведене електропостачання, встановлені віконні та дверні металопластикові блоки, ведеться підготовка до влаштування даху відомчої садиби. Крім цього, на будівельному об’єкті виконано мощення тротуарною плиткою прибудинкової території та влаштовано очисні споруди господарсько-побутових стоків.

Проєктом передбачено також роботи з внутрішнього обладнання приміщень меблями, побутовою технікою, сучасними засобами зв’язку, встановлення сонячних панелей як додаткового джерела енергії та інтеграція комп’ютерної мережі в спільну українсько-угорську систему моніторингу паводкової ситуації АІВС-Тиса.

 

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

                                               

333 переглядів