Підготовка Плану управління річковим суббасейном Тиси та практичне навчання з гідрологічних досліджень водотоків

30 травня 2023 року відбулось засідання Басейнової ради річки Тиса в приміщенні Кризового центру БУВР Тиси спільно з Центром підвищення кваліфікації працівників водного господарства та громадською спілкою «Всесвітній фонд природи Україна» (WWF-Україна) у рамках діяльності напряму «Вода». У заході взяли участь члени Басейнової ради річки Тиса, представники Басейнових управлінь Держводагентства України та водогосподарських організацій області, експерти WWF-України та Угорщини, науковці, громадські організації.

На засіданні з доповідями виступили: Олексій Ярошевич – експерт «Blue Rivers екологічний консалтінг», Оксана Коноваленко – експерт «WWF Україна», Катерина Мудра – експерт «Blue Rivers екологічний консалтінг», Юрій Голубєв – директор ТОВ «Екоберег», Олег Дяков – експерт «Rewilding Україна», Андрея Шому – експерт «WWF Угорщина», Едуард Осійський – заступник начальник БУВР Тиси, Євген Кедик – в.о. начальника Виноградівське МУВГ, Дербаль Юрій – експерт ГО «Форза», Пол Бойс – експерт проектів природоохоронних програм «ЄС-Нідерланди».

Учасниками засідання було висвітлені питання щодо підготовки Плану управління річковим басейном Дунаю 2025-2030 (суббасейнів Тиси, Прута, Сірету, Нижнього Дунаю), методики з відновлення гідроморфологічних характеристик водотоків, досвід ренатуралізації водних об’єктів в Україні та Угорщині, методичні рекомендації з оцінки стану водозаборів в Карпатах.

Всі напрацьовані методики й пропозиції Басейнової ради річки Тиса враховуватимуться під час розроблення Програми заходів Плану управління річковим суббасейном  річки Тиса.

31 травня 2023 року за ініціативи Центру підвищення кваліфікації працівників водного господарства, фахівцями відділу «Експлуатації АІВС-Тиса та ГІС» та експертами «Blue Rivers екологічний консалтинг» було проведено теоретичне на практичне навчання з гідрологічних досліджень водотоків із застосуванням сучасних методик та приладів.

Навчання проходило на річці Уж в межах міста Ужгород з використанням  таких приладів:

– ADCP RiverRay (БУВР Тиси) – цей прилад застосовується для моніторингу швидкості течії та витрат води на річках, з глибини 40 см до 40 м. ADCP вимірює профілі швидкості води, а не відбирає проби водяного стовпа в окремих точках. Прилад надсилає сплеск акустичної енергії, а потім вислуховує зворотне розсіювання енергії від частинок у товщі води. Порівнюючи частоту вихідної енергії з частотою відданої енергії, прилад обчислює швидкість води. Отримані дані використовуються для уточнення кривої витрат, моделювання паводків у басейні річки Тиса та калібрації прогностичної моделі «DIWA».

– NivuFlow Stick («Blue Rivers екологічний консалтинг») – мобільна вимірювальна система для вимірювання витрат у водотоках, річках, струмках та каналах. Система повністю автоматично виконує розрахунок витрат води, працює на основі браузера через смартфон/планшет/ноутбук, додаткове програмне забезпечення не потрібно, вимірювання проводяться з глибини від 3 см.

Даний тренінг дасть можливість  фахівцям водного господарства реально оцінити ситуацію з витратами води в річках суббасейну річки Тиса, особливо в паводковий та меженний період водності.

824 переглядів