Відбулася зустріч українсько-угорської робочої групи із захисту від шкідливої дії вод

У межах виконання двосторонньої українсько-угорської Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах протягом 17 – 18 травня 2023 року відбулася зустріч спільної робочої групи Сторін із захисту від шкідливої дії вод.

На порядку денному зустрічі було проведення планового весняного огляду водогосподарських споруд на угорській території в басейні Верхньої Тиси, взаємне інформування щодо заходів з протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод, вжитих протягом квітня 2022 – травня 2023 року, обговорення заходів з обводнення транскордонних меліоративних систем з річок Боржава і Тиса, стан експлуатації спільної українсько-угорської АІВС–«Тиса», реалізації спільних проектів міжнародної технічної допомоги, розробки та подання нових заявок, а також інших актуальних водогосподарських питань.

Під час огляду експерти Сторін оглянули споруди спільного інтересу протипаводкового польдера Берег, магістральних каналів Сипа та Макоча, зокрема дамби обвалування, шлюзи, донні пороги, а також насосну станцію та центр протипаводкового захисту в с. Тисасалка, правобережну дамбу р. Тиса на ділянці с. Лоня – держкордон, центр протипаводкового захисту та склад аварійних запасів в м. Вашарошнамень і розподільчий шлюз в с. Вамошотьо. Останній має визначальне значення для регулювання стоку в межах мережі каналів системи Сипа-Чаронда, завдяки затримки води в яких забезпечується належний екологічно-санітарний стан каналів у засушливі періоди. Саме з огляду на кліматичні зміни експерти звертають особливу увагу на питання обводнення транскордонних меліоративних систем спільного інтересу, зокрема можливості подачі води на Берегівську та Батарську системи з річок Боржава і Тиса. Цьогоріч вже посеред весни відчувається нестача води на меліоративних системах.

БУВР Тиси вже раніше розробило проектні документи щодо реконструкції Берегівської та Батарської меліоративних систем, у тому числі з орієнтацією на забезпечення подвійного регулювання та обводнення територій систем.

Експерти Сторін з огляду на вже виконані роботи та з урахуванням планів щодо управління нестачею води на прикордонних системах розробляють розділ спільного Порядку із захисту від шкідливої дії вод щодо управління засухами.

В рамках протокольної зустрічі сторони обговорили стан експлуатації спільної АІВС-Тиса, роботу гідрологічно-прогностичної системи DIWA та шляхи її вдосконалення. Сторони домовились про те, що і надалі забезпечуватимуть відповідні обслуговуючі, контрольні та профілактичні заходи по забезпеченню умов постійної експлуатації спільної українсько-угорської АІВС-«Тиса» і щодо обробки отриманих даних вимірювань.

Також експерти обговорили прогрес реалізації спільних проєктів міжнародної технічної допомоги та розглянули теми можливих заявок в рамках майбутніх конкурсів Програми Interreg VI-A NEXT Угорщина Словаччина Румунія Україна 2021-2027.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

297 переглядів