Проведено зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини

28 лютого 2013 року в м. Ніредьгаза, Угорщина, відбулась зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах.

Українську делегацію очолював заступник Уповноваженого Уряду України, начальник відділу упрексплуатації водогосподарських систем, енергозбереження та механізації Держводагентства – Вячеслав Розгон, угорську – заступник Уповноваженого Уряду Угорщини, директор Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ Гашпар Боднар.

На зустрічі з української сторони також були присутні заступник Уповноваженого Уряду України Володимир Чіпак, Генконсул України в м. Ніредьгаза Сергій Бороденков, начальник відділу євроінтеграції та транскордонного співробітництва головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Закарпатської ОДА Михайло Бізіля, директор ДП «Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області», депутат обласної ради Ростислав Федів, керівник робочої групи із захисту від шкідливої дії вод, головний інженер БУВР Тиси Олег Кисіль, а з угорської – Уповноважений Уряду Угорщини з питань реалізації Дунайської Стратегії Медєші Болаж, фахівці Головного управління водного господарства, представники проектного інституту «VIZITERV Environ», а також представники робочих груп.

Перелік присутніх вказує на вагомість питань, які були на порядку денному зустрічі. Це в першу чергу затвердження спільної українсько-угорської протипаводкової програми розвитку, визначене Уповноваженими Урядів.

На зустрічі експерти Сторін детально представили українські та угорські елементи Спільної українсько-угорської протипаводкової програми розвитку. Заступники Уповноважених Урядів констатували, що розроблена в рамках спільної українсько-угорської співпраці програма розвитку бере за основу затверджену на XVІІ нараді Уповноважених Урядів спільну розрахункову криву вільної поверхні, відповідає угорським та українським національним правовим нормам, враховує попередні дослідження та розробки, пов’язана зі спорудами, побудованими по обидва боки кордону протягом останніх років, а також відповідає принципам Паводкової Директиви ЄС.

У спільній програмі розвитку пріоритетним є питання приведення до рівноцінного стану протипаводкових дамб спільного інтересу, з особливою увагою на ділянку р. Тиса між м. Тівадар і смт. Королево та дамб р. Батар. Окрім реконструкції дамб, програма розглядає можливості посилення надійності протипаводкового захисту шляхом будівництва паводкоакумулюючих ємностей на угорській та українській територіях. Спільна програма розвитку також містить подальше вдосконалення спільної українсько-угорської системи моніторингу та прогнозування паводків АІВС-«Тиса» шляхом модернізації існуючих станцій, встановленням нових станцій, нового метеорадару на українській території, вдосконалення системи ІТ та радіозв’язку, а також відновлення роботи автоматизованої станції контролю якості води в м. Тячів.

Обидві Сторони висловили підтримку пропозиції втілення спільної українсько-угорської програми розвитку під егідою Дунайської Макрорегіональної Стратегії, а також відзначили вагомість інтегрованого регіонального підходу у вирішенні водогосподарських питань на українсько-угорських прикордонних водах, що в свою чергу допомагає виробити скоординовані, довгострокові рішення питань, в тому числі і фінансових, які не можуть бути вирішені винятково на державному рівні.

Після затвердження програми відбулася прес-конференція, на якій Медєші Болаж, Володимир Чіпак та Гашпар Боднар розповіли про програму розвитку, її елементи та можливість її реалізації в рамках дунайської Стратегії, а також роботи в рамках співробітництва за попередні роки.

В другій частині зустрічі заступники розглянули хід виконання інших завдань, визначених на XVІІ нараді Уповноважених Урядів України та Угорщини в тому числі щодо захисту від шкідливої дії вод, гідрометеорології, охорони якості вод та експлуатації спільної АІВС – «Тиса», для якої БУВР Тиси наприкінці минулого року отримало сертифікат якості ISO 9001:2008.

460 переглядів