Тристороння конференція в рамках угорсько-швейцарського проекту

В рамках угорсько-швейцарського проекту SH/2/1 «Розвиток інформаційно-вимірювальної системи моніторингу паводкової ситуації в басейні Верхньої Тиси», який впроваджувала Верхнє-Тисайська Дирекція водних справ, 25-26 лютого 2013 року в м. Бакталорантгаза відбулася заключна тристороння конференція проекту, в якій взяли участь фахівці БУВР Тиси.

З огляду на катастрофічні паводки останніх років та підвищення впливу крайніх погодних умов, основною метою проекту було створення такої протипаводкової інформаційної системи, яка здатна попередити надзвичайні ситуації на Верхній Тисі та посилити систему захисту.

В рамках проекту було підготовлено дослідження «Аналіз паводкового стоку», яке включає нові розрахункові рівні паводків для ділянки р. Тиса м. Хуст – м. Токай,  затверджені Уповноваженими Урядів України та Угорщини в липні минулого року, з метою створення рівноцінної безпеки прикордонних територій по обидва боки кордону.

В рамках дводенної конференції прозвучали виступи голови головного департаменту протипаводкового захисту Центрального управління водного господарства Ланга Іштвана, менеджера проекту Луцо Золтана, начальника ТОВ «Гідроінформ» Сабо Яноша, начальника відділу Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ Дойко Іштвана, начальника Закарпатського ГМЦ Манівчука Василя, спеціаліста проектного інституту «VIZITERV Environ»,  а також начальників прикордонних обласних управлінь з питань надзвичайних ситуацій Угорщини та Румунії. Доповідачі неодноразово наголошували на вагомості комплексного транскордонного підходу у вирішенні проблем надійного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса, а також застосуванні новітніх технологій, моделювання та досягнень гідроінформатики з метою більш точного прогнозування можливих паводкових сценаріїв. За висновком професора цюріхського інженерно-технічного університету, завідувача кафедри гідрології та водних ресурсів,  Паоло Бурландо, який протягом реалізації проекту співпрацював з угорськими фахівцями, досягнення проекту і роботи, які і наразі виконуються в галузі гідроінформатики для басейну р. Тиси є унікальними і зразковими на світовому рівні.

На дводенному заході з доповіддю також виступив начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак, в рамках якої представив передумови, розвиток та сучасний стан системи протипаводкового захисту в басейні р. Тиса на Україні. Відзначив досягнення спільних українсько-угорських робіт на прикордонних водах, а також в рамках реалізації міжнародних проектів. Висловив сподівання на майбутнє плідне співробітництво із використанням досягнень минулих періодів і, в першу чергу, результатів гідрологічного та гідродинамічного моделювання, практика якого повинна стати передовою у прогнозуванні паводкових явищ, а її використання для басейну р. Тиса – прикладом міжнародного рівня.

Основні результати проекту:

  1. Аналіз паводкового стоку з використанням моделі опади-стік, яка базується на базі даних ГІС.
  2. Методологічний аналіз побудови кривої вільної поверхні паводку та здійснення розрахунків для визначення рівнів паводків різної забезпеченості (0,5 та 1%).
  3. Визначення впливу на рівні паводків різної забезпеченості глобальних кліматичних змін та зміни лісистості.
  4. Розвиток радіокомунікаційної системи шляхом придбання та встановлення 30 одиниць пристроїв (Єдина цифрова система радіозв’язку).
  5. Встановлення нових гідрологічних вимірювальних станцій на насосній станцій на МК Лап та шлюзі Самошшай і їх інтеграція в спільну українсько-угорську систему АІВС-«Тиса».

 

332 переглядів