У Великому Бичкові, що на Рахівщині, виконують першочергові роботи по захисту населеного пункту від підтоплень

Багаторічні паводки та повені, а особливо січневий паводок 2023 року зруйнували значну частину лівобережної дамби в смт. Великий Бичків, Рахівського району, виникла загроза пошкодження автомобільної дороги державного значення Н-09 «Мукачево – Рогатин».

Пошкоджену ділянку було обстежено спільно з представниками Великобичківської селищної ради, та обговорено потребу виконання першочергових невідкладних робіт (влаштування прокопу).

Між Тячівським міжрайонним управлінням водного господарства укладено договір з Великобичківською селищною радою та виконано роботи згідно кошторисної документації «Виконання першочергових невідкладних заходів по недопущенню руйнації лівобережної дамби та підтоплення дворогосподарств».

Керівник Тячівського МУВГ, Сергій СТОЙКА особисто коригував роботу на місці, та розповів.

«В ході проведення робіт фахівцями управління виконані роботи по відведенню основного русла річки Шопурка від пошкодженої дамби, що в свою чергу допоможе уникнути подальшої руйнації, через зменшення навантаження водяного потоку на лівий берег». – пояснив пан Сергій.

Другим етапом планується виконання робіт по укладанню ґрунту в тіло дамби. Дана дамба в період паводків працює в умовах постійного напору води та несе захисну функцію, тому її обов’язково потрібно відновити, додає начальник управління.

Рахівський район є гірським і паводки тут швидкоплинні, але вони й більш небезпечні, адже швидкість потоку води під час надзвичайних ситуацій нищить все на своєму шляху.

Основною метою виконання робіт є недопущення подальшої руйнації лівобережної дамби, яка несе захисну функцію, а також захисту від підтоплення і затоплення дворогосподарств та присадибних ділянок в смт. Великий Бичків при паводках та повенях.

Завдяки розумінню голови Великобичківської ТГ – Олегу БУРСА, проблеми яка загрожує їх селищу та обговорення і деталізація всіх питань, виконалась значна частина робіт. Яка вже зараз має аби яке значення, адже призупинено руйнацію пошкодженої дамби. Співпраця у такий час як зараз дуже важлива для всіх нас.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Олена БОДНАР

Джерело інформації: Карпатський об’єктив

358 переглядів