Організація протипаводкового захисту на Затисянщині – історія, сучасне законодавство і практичні заходи

Діяльність проєкту SAFETISZA «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур», крім будівництва інфраструктурних об’єктів, включає в себе і ряд комунікаційних заходів, спрямованих на підвищення обізнаності місцевих стейкхолдерів та громадськості про Програму ТСК ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, цілі та результати проєкту, сучасні підходи до протипаводкового захисту та управління водними ресурсами, адаптацію до кліматичних змін. Ці заходи передбачають проведення інформаційних семінарів для жителів території проєкту, еколого-освітні заняття зі школярами місцевих освітніх закладів, публікацію статей в інтернет просторі, виготовлення і розповсюдження промоційних та інформативних матеріалів.

Одним із таких важливих комунікаційних заходів стало проведення 26 квітня в с. Пийтерфолво семінару для громадськості з питань організації протипаводкового захисту. Організатором, головним бенефіціаром проєкту БУВР Тиси, було запрошено на семінар представників департаменту екології та департаменту  цивільного захисту  Закарпатської обласної військової адміністрації, головного управління ДСНС в Закарпатській області та Берегівського районного управління ДСНС, партнера проєкту – Берегівської районної державної адміністрації, представників Пийтерфолвівської та Королівської територіальних громад, старостів сіл Затисянщини, представників фермерських господарств. Також у семінарі взяли участь партнери проєкту Верхнє-Тисайська Дирекція водного господарства, Угорщина та Виноградівське міжрайонне управління водного господарства.

На початку семінару менеджер проєкту Марина Скраль, БУВР Тиси, розповіла про цілі, заходи і результати впровадження проєкту SAFETISZA. Метою проєкту є посилення транскордонного управління водними ресурсами та зменшення негативних наслідків паводків у межах Батарської меліоративної системи. Основним інфраструктурним елементом проєкту на українській території є реконструкція 9,5 км лівобережної дамби річки Тиса на ділянці між селами Теково та Гетиня, яку було завершено наприкінці минулого року. Також серед інфраструктурних елементів – влаштування берегоукріплення та будівництво локального Центру з протипаводкового захисту поблизу реконструйованої дамби в с. Тисобикень Берегівського (раніше Виноградівського) району. Завершення будівельних робіт з реконструкції лівобережної дамби р. Тиса дало змогу відновити лінію протипаводкового захисту на ділянці Вилок – Королево по всій довжині (32 км), і таким чином забезпечити захист населення та територій з обох сторін державного кордону від сторічного паводку. У рамках проєкту закуплено лабораторне та експлуатаційне обладнання, організовано навчальний тренінг та інформаційні семінари, еколого-освітні заходи для учнів і вчителів загальноосвітніх шкіл території проєкту.

Начальник Сотмарської інженерної дільниці Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства Антал Луідорт розповів про діяльність проєкту на угорській стороні. Через зміни клімату, які ми спостерігаємо дедалі частіше, зокрема, тривалі засушливі періоди, одним з важливих завдань  управління водними ресурсами на цій території є створення умов для затримки води у каналах та спеціально влаштованих акумулюючих польдерах. Цьому слугує Батарська система інженерних гідротехнічних споруд, побудована у минулих роках, яка дозволяє захищати населення і територію регіону від надлишкових паводкових і внутрішніх вод, а також раціонально зберігати і переправляти воду в періоди засух. У рамках проєкту були реалізовані роботи для можливості такого багатопланового функціонування системи, а саме, здійснено реконструкцію дамб меліоративних каналів (6,65 км), будівництво гідротехнічних споруд, влаштування експлуатаційної дороги на правобережній дамбі річки Тур (5,65 км), придбано офісну та експлуатаційну техніку, побудовано систему мікрохвильового зв’язку в локальному центрі протипаводкового захисту в с. Шонкад.

З виступу заступника начальника БУВР Тиси, експерта проєкту Едуарда Осійського, присутні дізналися про сучасну законодавчу базу України та ЄС щодо організації протипаводкового захисту та управління водними ресурсами. З підписанням у 2014 році Угоди про асоціацію України з ЄС, наша країна зобов’язалася впровадити вимоги європейських директив, серед них Водної Рамкової Директиви і Директиви про оцінку ризиків затоплення (Паводкова Директива), і відповідні зміни внесені в законодавство України. Згідно директив, управління водними ресурсам відбувається за басейновим принципом, для цього проведено гідрографічне та водогосподарське районування території України, Затисянщина відноситься до водогосподарської ділянки Тиси суббасейн річки Дунай. Головними документами є План управління річковим басейном (ПУРБ) і План управління ризиками затоплення (ПУРЗ). У виступі детально висвітлено склад, методики підготовки Планів, стадії їх реалізації в Україні, відмічена важлива роль і повноваження органів місцевого самоврядування у створенні та впровадженні ПУРБ і ПУРЗ.

Продовженням семінару став виступ начальника Виноградівського МУВГ, партнера проєкту, Євгена Кедика, який розповів про затоплення Затисянщини під час руйнівних паводків 1998 і 2001 років, нанесену шкоду та актуальність реконструкції лівобережної дамби р. Тиса та влаштування берегоукріплення для посилення протипаводкового захисту. Зупинився також на ролі локального протипаводкового Центру, який зараз будується в с. Тисобикень. Це буде відомча садиба, яка буде використовуватись як координаційний центр при організації пропуску паводків на цій території басейну р. Тиса. Центр буде облаштовано меблями, побутовою технікою, сучасними засобами зв’язку, необхідним аварійним запасом, передбачено встановлення сонячних панелей, як додаткового джерела енергії, та інтеграція комп’ютерної мережі в спільну українсько-угорську систему моніторингу паводкової ситуації АІВС-Тиса.

До виступів також долучилися заступник  начальника головного управління ДСНС в Закарпатській області Роман Заяць та начальник Департаменту цивільного захисту Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Буришин, котрі наголосили на актуальних змінах у законодавстві України у частині захисту місцевого населення від надзвичайних ситуацій, в тому числі викликаних водним фактором та ключовій ролі місцевих органів влади, місцевих територіальних громад.

На завершення семінару фахівці Виноградівського МУВГ із залученням місцевої громади провели практичні навчання щодо організації протипаводкового захисту території громади, показали як відбувається укладання геотекстилю в місці розмиву мокрого укосу дамби, нарощування гребня дамби на пониженій ділянці за допомогою мішків з сипучими матеріалами, влаштування фільтраційної криниці, тампонування фільтрації у тілі водозахисної дамби тощо.

 

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

                                               

408 переглядів