Зустріч керівників та експертів Робочої групи технічних експертів з протипаводкового захисту Українсько-словацької комісії з питань прикордонних вод

Протягом 2-4 травня 2023 року відбулася планова зустріч експертів Робочої групи технічних експертів з протипаводкового захисту на українській та словацькій територіях з оглядом захисних гідротехнічних споруд у прикордонній зоні басейнів річок Уж, Латориця, Тиса.

У рамках цього заходу 2 травня керівники та експерти Робочої групи здійснили огляд водогосподарських об’єктів у басейні річок Уж і Тиса на українській території. Зокрема, словацькі та українські експерти відвідали правобережну дамбу р.Тиса на стику кордонів,  лівобережну дамбу р.Тур’я та гідрометеорологічний пост АІВС Тиса с. Сімер, гідротехнічні споруди на р.Уж та створ будівництва регулюючої споруди на р. Уж (Боздоський парк), що проєктується в рамках спільного проєкту FLoodUZH HUSKROUA/1702/8.1/0005.

Також 3-4 травня у рамках зустрічі обидві делегації здійснили огляд водогосподарських споруд на словацькій території. Експерти Сторін відвідали насосні станції Чічаровце (потужність 10,0 м3/с), а також Птрукша (потужність 6,2 м3/с), які забезпечують відведення паводкових вод, на яких встановлено сучасне насосно-силове обладнання, що дає можливість підвищити їх продуктивність і значну економію електроенергії під час відкачки паводкових вод. Також експерти оглянули стан правобережної дамби р. Латориця та правобережної дамби р. Тиса. У результаті високих рівнів на р. Латориця впродовж січня-квітня на сьогодні все ще зберігається вихід води на заплаву річки, що негативно впливає на стан дамб. Словацькі колеги відмітили, що необхідно провести розчистку старорічищ.

Наприкінці огляду експерти побували на найбільшому водосховищі Старіна,  ознайомились з історією будівництва та його експлуатацією сьогодні. Це водосховище побудовано ще в 1988 році з метою забезпечення питною водою населених пунктів і знаходиться в експлуатації Управління водних ресурсів басейну р. Бодрог. Загальна водозбірна площа водосховища складає 125, 81 км2, висота греблі 50 м, загальний об’єм 59,8 млн.м3. Також це водосховище може виконувати і протипаводкову функцію, загальний акумулюючий об’єм складає 8,73 млн.м3. Водосховище забезпечує питною водою 400 тис. жителів 7 населених пунктів, в тому числі і м. Кошіце і м.Пряшів  (відстань 135 км).

Окрім огляду водогосподарських об’єктів Сторони обговорили питання двостороннього співробітництва за 2022 рік, зокрема щодо організації протипаводкового захисту в басейнах річок Уж та Латориця. Керівники Робочої групи інформували про виконання будівельних, реконструкційних, а також ремонтно-експлуатаційних заходів на об’єктах прикордонних територій за 2022 рік та план на 2023 рік. Також експерти обговорили спільний проект FloodUZH,  зокрема результати розробки зон затоплення для басейну р. Уж та отримані дані розрахунку рівнів паводку 1% забезпеченості у створі держкордону, обмінялися матеріалами.

За результатами зустрічі керівники Робочої групи підписали відповідний протокол.

227 переглядів