Інформація про водогосподарську ситуацію в басейні р.Тиса на 03 травня 2023 року

Протягом першої половини тижня по області утримувалась хмарна з проясненнями погода, на початку тижня на сході області спостерігались опади у вигляді дощу, на високогір’ї мокрого снігу та снігу, 1-8 мм,
30.04 вдень подекуди випав слабкий дощ до 2 мм, фіксувались окремі грози. Наприкінці тижня – мінлива хмарність без опадів.

У першій половині тижня в нижніх течіях Тиси спостерігались підвищення рівнів води на 0,2-1,2 м в межах корінних берегів через добігання води з верхів’їв,  на решті річок області відбувались зниження рівнів води. Наприкінці тижня на річках області відмічались незначні коливання рівнів води внаслідок інтенсивного танення снігу в горах.

Гідрологічна ситуація контрольована.

Лабораторія моніторингу вод Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса з врахуванням умов воєнного стану забезпечує моніторинг поверхневих вод  відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 № 758 «Про затвердження Порядку здійснення державного моніторингу вод» та наказу Державного агентства водних ресурсів України від 25.01.2023 № 18 «Про впровадження Порядку здійснення державного моніторингу вод».

Проби води масивів поверхневих вод з дотриманням вимог нормативних документів (ДСТУ ISO 6468-2002, ДСТУ ISO 10301:2004, ДСТУ ISO 5667-1:2009, ДСТУ ISO 5667-2:2009, ДСТУ ISO 5667-6:2009) передані до вимірювальної лабораторії моніторингу вод Західного регіону Дністровського БУВР на виконання вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин, затверджених наказом Мінприроди від 06.02.2017  № 45 для визначення хімічного стану масивів поверхневих вод.

Всі результати вимірювань хімічних та фізико-хімічних показників оприлюднюються в системі «Моніторингу та екологічної оцінки водних ресурсів України» на сайті Держводагентства України (http://monitoring.davr.gov.ua/).

Режим діяльності – експлуатаційний: стан водних об’єктів, гідротехнічних споруд, обстановка на аварійно-небезпечних ділянках гідротехнічних споруд, підвідомчих потенційно-небезпечних об’єктах і прилеглих до них територіях контролюється підрозділами  БУВР Тиси.

Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, зокрема і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС-ТИСА.

Протягом тижня працювали від 1 до 3 насосних станцій. З початку року перекачано 35,288 млн. м3 внутрішнього паводкового стоку.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працювали відповідно до Правил експлуатації та Режимів роботи: проводиться акумулювання та регулювання стоку. Були відкриті водовипуски одного водосховища на 3 м3/с.

ГЕС на відомчих водосховищах відсутні.

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

178 переглядів