Інформація про водогосподарську ситуацію в басейні р.Тиса на 26 квітня 2023 року

Протягом тижня по області утримувалась хмарна з проясненнями погода, наприкінці тижня спостерігались опади у вигляді дощу 1-5 мм, найбільш інтенсивні 25-26.04  9-29 мм, на високогір’ї мокрий сніг та сніг до 11 мм.

На річках області відбувались незначні коливання рівнів води. Унаслідок інтенсивних опадів 25-26.04 на ранок 26 квітня на річках спостерігалось підвищення рівнів води на 0,2-1,5 м у межах корінних берегів.

Гідрологічна ситуація контрольована.

Лабораторія моніторингу вод Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса з врахуванням умов воєнного стану забезпечує моніторинг поверхневих вод  відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 № 758 «Про затвердження Порядку здійснення державного моніторингу вод» та наказу Державного агентства водних ресурсів України від 25.01.2023 № 18 «Про впровадження Порядку здійснення державного моніторингу вод».

19 квітня 2023 року спеціалістами лабораторії моніторингу вод БУВР Тиси здійснено відбір проб вод для визначення хімічних та фізико-хімічних показників в 7 (семи) пунктах спостереження масивів поверхневих вод, забір води з яких здійснюється для задоволення питних і господарсько-побутових потреб населення Закарпатської області в обсязі більше ніж 100 м3/добу; масивів, які перебувають під ризиком, на основі антропогенних впливів на якісний та кількісний стан та масивів поверхневих вод на транскордонних ділянках, визначених відповідно до міждержавних угод з питань водного господарства на прикордонних водах між Урядом України та Урядами Угорської Республіки, Словацької Республіки.

Перелік пунктів спостереження:

  • р. Уж, дериваційний канал 1,2 км, м. Ужгород, питний водозабір;
  • р. Убля, 1 км, с. Малий Березний, кордон з Словаччиною;
  • р. Улічка, 1 км, с. Забрідь, кордон з Словаччиною;
  • р. Латориця, 65 км, перед м. Чоп, питний водозабір;
  • р. Тиса, 807 км, м. Чоп, кордон з Угорщиною;
  • р. Уж, 28 км, с. Сторожниця, кордон з Словаччиною;
  • р. Уж, 66 км, с. Дубриничі, Ужгородський район.

24 квітня 2023 року спеціалістами лабораторії моніторингу вод БУВР Тиси здійснено відбір проб вод для визначення хімічних та фізико-хімічних показників в 4 (чотирьох) пунктах спостереження масивів поверхневих вод, а саме:

  • р. Това, 9 км, с. Баранинці, Ужгородський район;
  • р. Латориця, 87 км, с. Нове Давидково, Мукачівський район;
  • р. Стара, 17 км, с. Зняцево, Мукачівський район;
  • к. Чаронда – Латориця, 2 км, с. Червоне, Ужгородський район.

Проби води масивів поверхневих вод з дотриманням вимог нормативних документів (ДСТУ ISO 6468-2002, ДСТУ ISO 10301:2004, ДСТУ ISO 5667-1:2009, ДСТУ ISO 5667-2:2009, ДСТУ ISO 5667-6:2009) передані до вимірювальної лабораторії моніторингу вод Західного регіону Дністровського БУВР на виконання вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин, затверджених наказом Мінприроди від 06.02.2017  № 45 для визначення хімічного стану масивів поверхневих вод.

Всі результати вимірювань хімічних та фізико-хімічних показників оприлюднюються в системі «Моніторингу та екологічної оцінки водних ресурсів України» на сайті Держводагентства України (http://monitoring.davr.gov.ua/).

Режим діяльності – експлуатаційний: стан водних об’єктів, гідротехнічних споруд, обстановка на аварійно-небезпечних ділянках гідротехнічних споруд, підвідомчих потенційно-небезпечних об’єктах і прилеглих до них територіях контролюється підрозділами  БУВР Тиси.

Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, зокрема і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС-ТИСА.

Протягом тижня працювали від 1 до 3 насосних станцій. З початку року перекачано 34,735 млн. м3 внутрішнього паводкового стоку.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працювали відповідно до Правил експлуатації та Режимів роботи: проводиться акумулювання та регулювання стоку. Були відкриті водовипуски одного водосховища на 3 м3/с.

ГЕС на відомчих водосховищах відсутні.

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

197 переглядів