Проблема, яку бачать усі але чомусь її не меншає

Щороку на початку весни ми з Вами спостерігаємо, нажаль, вже звичну картину, сніг сходить, рівні води в річках спадають, і оголюються береги річок, на яких з’являються сміття та навіть сміттєзвалища.

Цю проблему ми спостерігаємо багато років поспіль, і щороку намагаємось щось зробити, але сміття тільки більшає.

Начальник Тячівської дільниці, Василь ТАШКУ розповідає – «Це дійсно проблема, адже сміття яке спостерігається на березі річки в низовині, у нас на Тячівщині, принесла велика вода з верхів’я. Просто кажучи місцеве населення, люди які живуть вище за течією в селах, зносять сміття до річки. Та біда в тому, що це робиться поколіннями, їх батьки та діди робили так само, і їх діти будуть робити теж так, тільки сміття з року в рік міняється і його стає дедалі більше.»

«За результатами наукових досліджень, сміття яке ми зараз спостерігаємо на берегах річок не гниє століттями і несе навколишньому середовищу багато шкоди. Цікаво те що про це всі знають, але нічого не змінюється.» – додає пан Василь.

Так насправді, неприємне видовище, коли їдеш авто по гарній асфальтованій дорозі поруч тече річка, вздовж якої на кущах висять пакети, а берег встелений пластиковим непотребом.

Неймовірно гарний край, де живуть працьовиті люди, які будують затишні будинки та створюють ландшафти у власних дворах, за межами яких їх не цікавить.

Тячівське міжрайонне управління водного господарства здійснює свою діяльність у двох районах Тячівському та Рахівському. Ось що розповідає начальник Тячівського МУВГ – Сергій СТОЙКА з цього приводу.

«В управлінні я працюю вже досить часу, аби вдосталь надивитись на сміття та несанкціоновані сміттєзвалища на берегах річок. Ситуація і в Тячівському і в Рахівському районах практично однакова, річка не вибирає сміття а просто все несе вниз. Щороку з настанням весни ми організовуємо толоку, тобто прибирання. Але у нас нема стільки людей аби все прибрати, тай взагалі ми мусимо працювати.» – каже Сергій СТОЙКА.

«Крім того, постійно звертаємося до голів ТГ, безпосередньо того населеного пункту де було виявлено сміттєзвалище і повідомляємо про його місцезнаходження, адже згідно ст.89 Водного кодексу України у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється, влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо.

Пунктом 44 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту (земель вздовж річок, інших водойм також), забезпечення в ньому чистоти і порядку є виключною компетенцією сільських, селищних, міських рад, зараз ТГ.Та згідно пунктів 6,7 статті 30 цього ж закону вирішення питань збирання, транспортування, утилізації та знешкодження побутових відходів та організація благоустрою населених пунктів належить до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Ми щороку ліквідовуємо по декілька несанкціонованих сміттєзвалищ, але вони постійно з’являються знов, це вже, як парадокс.» – додає пан СТОЙКА.

«Фахівці Тячівського МУВГ організовують просвітницькі заходи, тобто проводять лекції в школах, також висвітлюють проблему в ЗМІ, організовують толоку за участі молоді та небайдужих людей й це вдається. Надіємося що ці заходи допоможуть щось змінити у свідомості людей, що в першу чергу там чисто де не смітять, і що це сміття дуже погано впливає на екосистему нашого краю, мальовничого та неймовірно гарного.

Тячівський та Рахівський райони є гірськими, і тут крім сміття є багато проблем, які пов’язані з водною галуззю, але зараз ми не будемо про неї говорити, іншим разом. Зараз у нас на мені привернути увагу саме до чистоти берегів річок та водойм. Адже в нас працює фірма по вивозу сміття, а на Рахівщині в населених пунктах стоять сортувальні ящики для пластику та скла. Але, знову але….

В моєму житті траплялася така ситуація, коли переді мною їхала автівка, це було на Рахівщині, водій зупинився витяг з багажника мішок з сміттям і викинув у річку. Для мене це недопустимо, і я цього не розумію, і не тому що я працюю на посаді керівника, я просто людина. Я зупинився показав посвідчення і «попросив» чоловіка аби той забрав мішок який викинув. Повірите, що чоловік поліз, саме поліз, адже там був дуче крутий і скалистий спуск до річки, витяг той мішок, вибачився, пообіцяв що такого більш не повториться, склав мішок з сміттям у багажник і поїхав.

Були й інші ситуації, до прикладу на Тячівщині, колись було сміттєзвалище, куди люди звозили сміття, потім його прибрали, поставили сонячні батареї, а смітник зробили прямо біля водозахисної дамби. Ми особисто зустрічали людей які везли сміття, яким ми пояснювали що так робити неможна, що протизаконні дії, у відповідь нам казали, що їм нікуди вивозити сміття, адже їх смітник у них забрали.

Тому, це дійсно проблема, плоди якої будуть пожинати наші діти та внуки. Ми вже зараз дивуємося, чому так багато повеней та паводків, які руйнують все на своєму шляху, чому засухи влітку почастішали? А все дуже просто, на мою думку, природа нам мстить.

Любіть наш край та поважайте один одного, і пам’ятаймо що тут жити нашим нащадкам!» – розповів Сергій СТОЙКА.

Джерело інформації: Карпатський об’єктив

302 переглядів