Експерти спільного проєкту SAFETISZA провели робочу зустріч в Угорщині

Минулого тижня відбулася планова робоча зустріч українських та угорських експертів водогосподарських організацій в рамках впровадження проєкту «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур» SAFETISZA.

Традиційно, на початку зустрічі партнери поділилися інформацією щодо стану виконання запланованих заходів на українській та угорській частинах території проєкту. Що стосується інфраструктурної частини проєкту, угорський партнер Верхнє-Тисайська дирекція водних справ завершив виконання будівельних робіт на території проєкту. В Україні головний бенефіціар проєкту Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса розпочало будівництво локального Центру з протипаводкового захисту в с.Тисобикень.

Головною метою робочої поїздки було оглянути локальний угорський Центр протипаводкового захисту в с.Шонкад і обмінятися досвідом щодо влаштування та функціонування подібних центрів у звичайних умовах та в кризових ситуаціях під час проходження паводків. На даний час на українській території проекту немає такого роду центру. Такий центр об’єднає декілька функцій: місцевого координаційного центру, приміщення для аварійних бригад, місця для зберігання запасних матеріалів, технічного обслуговування, службового житла.

Тому в проекті SAFETISZA передбачили будівництво й обладнання центру сучасною технікою і засобами зв’язку для задоволення відповідних потреб. Центр буде оснащений сучасними засобами зв’язку (локальна мережа, Інтернет та комп’ютери) та інтегрований до мережі об’єктів українсько-угорської автоматичної інформаційно-вимірювальної системи АІВС-Тиса. Також заплановано встановити систему відеонагляду за центром і систему охоронної сигналізації. Крім цього, планується задовольнити частину потреби в постачанні електроенергії шляхом розміщення сонячних панелей на території центру. Застосування відновлюваних джерел енергії буде інноваційним елементом для таких центрів у регіоні, який можна буде відтворити у аналогічних центрах.

Такі сучасні засоби комунікації дозволять здійснювати обмін інформацією, що стосується гідрометеорологічної ситуації, стану гідротехнічних споруд в режимі он-лайн та прийняття оперативних рішень, які є надзвичайно важливими при надзвичайних ситуаціях.

Крім цього, партнери приділили час плануванню спільних комунікативних заходів в завершальній стадії впровадження проєкту, метою яких є обмін досвідом і представлення місцевим стейкхолдерам результатів реалізації проєкту, також проведення навчання для представників місцевих органів самоврядування та аварійних бригад щодо покращення організації протипаводкового захисту на території проєкту. До цих заходів експерти готують також освітні матеріали щодо впровадження проєкту та заходів з посилення захисту від небезпечних стихійних лих – паводків та засух, які посилюються в регіоні через вплив кліматичних змін.

У зустрічі взяли участь менеджер проєкту, начальник відділу міжнародного співробітництва та міжнародних проєктів Марина Скраль, представник угорської партнерської організації, координатор проєкту, керівник Сотмарської територіальної  дільниці водного господарства з Угорщини Луідорт Антал та експерти проєкту.

 

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

                                               

266 переглядів