У рамках проєкту FloodUZH розпочато проєктування регулюючої гідротехнічної споруди на р.Уж в місті Ужгород

Наслідки зміни клімату сьогодні відчутні у всіх куточках світу, а особливо у містах, де переважають штучні поверхні (асфальт, бетон) над природними (водойми, газони). Як наслідок міста перенагріваються, спостерігається забруднення та зменшення вологості повітря. Як свідчать спостереження науковців, внаслідок зміни клімату спостерігаються певні тенденції: періоди маловоддя збільшуються, в той же час збільшується частота і амплітуда паводків. Падіння рівня поверхневих та ґрунтових вод протягом останніх 10 років спостерігається по усіх Карпатах і Ужгород не є винятком.

Маловоддя на р.Уж, транспортний міст м.Ужгород

Для вирішення проблеми маловоддя, з метою обводнення р.Уж у період низької водності, у рамках проекту «Спільні заходи із попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж (FloodUZH)» розроблено техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) проекту «Будівництво регулюючої споруди на р.Уж, у м.Ужгород (район Боздоського парку)». В основі розробки ТЕО використано значний обсяг досліджень, лідарну аерофотозйомку, гідрологічні розрахунки як може поводити себе Уж, сучасне комп’ютерне математичне моделювання, а в угорській лабораторії проводилося фізичне моделювання проходження паводка в межах міста з визначенням глибин та інших параметрів.

Згідно з ТЕО в місті Ужгород планується встановити рухому, регулюючу споруду, яка підніматиметься в період маловоддя і дозволить підвищити рівень води в річці в межах міста, а також опускатиметься на дно під час високого рівня води. Також будуть захищені від паводків всі набережні міста, зроблено берегоукріплення, заводнюватиметься старе русло Ужа в Боздоському парку. Водообмін у разі підняття регулюючої споруди буде постійним – і в руслі Ужа, і в зоні парку, тобто вода буде проточною і не застоюватиметься.  Для захисту міста від повені на набережних, як варіант, передбачені мобільні алюмінієві конструкції, які встановлюватимуть лише під час підготовки до пропуску високого рівня води, моніторинг, який проводиться постійно, дає змогу розпочати це щонайменше за 8 годин.

В умовах міської забудови забезпечити повне відновлення природного стану русла річки не можливо, але можливо створити середовище, яке буде наближене до природнього стану, шляхом обводнення території парку та подачі води у старе русло річки Уж.

В ТЕО передбачено виділення черг подальшого проектування та будівництва об’єктів: гідровузол підпірних споруд на р. Уж, паркова зона (територія  Боздоського парку) і захист набережних р.Уж від високих паводків. Комплекс цих споруд забезпечить обводнення русла річки в межах міста на протязі 2,5 км і дасть можливість покращити екологічну ситуацію, а в зоні парку Боздош – відновити рекреаційний ставок і обводнити староріччя річки Уж. У жовтні минулого року Технічна рада БУВР Тиси затвердила техніко-економічне обґрунтування влаштування регулюючої споруди на р.Уж (матеріали ТЕО розміщені на сайті проєкту https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/?page_id=913, де кожен має змогу отримати детальну інформацію про запроектовані технічні рішення).

Проєкт FloodUZH відноситься до так званих «м’яких», не інфраструктурних проєктів. У рамках проєкту заплановано виконати виключно науково-дослідницькі, вишукувальні і проектні роботи, в тому числі проєктну документацію для будівництва регулюючої споруди.

На жаль, враховуючи, що продовжується судове провадження щодо визначення меж Боздошського парку, проєктування робіт на території парку наразі є неможливим. Тому в рамках проєкту буде розроблено проєктні матеріали для регулюючої споруди на р.Уж та захисту правобережної дамби нижче пішохідного мосту. Однак, у майбутньому, коли буде вирішена ця проблема, можливо продовжити проектні роботи, тому що регулююча споруда разом з комплексом робіт, передбачених в ТЕО, здатна обводнити і річку Уж в межах запланованого і територію парку Боздош.

У лютому, за результатами проведення публічної процедури відкритих торгів Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса уклало договір на роботи з розробки проєктної документації (стадія “Проект”): «Будівництво регулюючої споруди на р. Уж, в м. Ужгород (район Боздоського парку), Закарпатської області».1-ша черга будівництва. (Гідровузол підпірних споруд на р. Уж, захист набережних). Виконання проєктних робіт передбачено за рахунок грантових коштів проєкту «Спільні заходи із попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж (FloodUZH)».

План схема ТЕО будівництва регулюючої споруди в м.Ужгород

Довідково.

У 2019 році розпочалося впровадження спільного українсько-словацького проєкту «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж» (FloodUZH) в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт передбачає придбання і використання сучасних геопросторових даних, розробку гідродинамічних моделей і проєктування гідротехнічної споруди з метою зменшення ризиків паводків у басейні р. Уж та покращення водного режиму у періоди маловоддя в межах міста Ужгород.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc

Інформація про проєкт: https://flooduzh.buvrtysa.gov.ua/https://facebook.com/FloodUzh/,

https://twitter.com/flooduzh_

                                               

387 переглядів