Розпочато будівництво Центру з протипаводкового захисту в с.Тисобикень

Інфраструктурна частина проєкту «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур» SAFETISZA складається з двох важливих елементів протипаводкового захисту на території спільної Батарської меліоративної системи: реконструкції захисної дамби р.Тиса на ділянці с.Теково – с.Гетеня довжиною 9,56 км та створення сучасного місцевого Центру з протипаводкового захисту на цільовій території проєкту. Роботи з реконструкції дамби були успішно завершені восени минулого року і в листопаді відбулася офіційна здача цього об’єкту в експлуатацію.

Метою створення місцевого центру протипаводкового захисту є створення відомчої садиби на території проєкту біля р.Тиса, яка використовується як координаційний центр при організації пропуску паводків на цій території басейну р.Тиса, посилення технічного обслуговування організацій водного господарства і розширення системи моніторингу АІВС Тиса. Для цього передбачено провести будівельні роботи по влаштуванню центру, внутрішнє обладнання приміщень меблями, побутовою технікою, сучасними засобами зв’язку для задоволення відповідних потреб, необхідним аварійним запасом, встановлення сонячних панелей як додаткового джерела енергії та інтеграція комп’ютерної мережі в спільну українсько-угорську систему моніторингу паводкової ситуації АІВС-Тиса.

Першим етапом до створення Центру з протипаводкового захисту стала розробка на замовлення Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса робочого проекту та отримання дозвільних документів. При цьому українські водники скористалися досвідом своїх угорських колег влаштування подібних місцевих центрів з протипаводкового захисту на угорській частині території проєкту. Під час другого етапу БУВР Тиса декілька раз проводило процедуру державних закупівель на проведення будівельних робіт по об’єкту «Будівництво будинку відомчої садиби руслового ремонтера в с. Тисобикень Виноградівського району Закарпатської області» (Центр з протипаводкового захисту). У листопаді 2022 року за результатами проведеної процедури державних закупівель укладено договір з генеральною підрядною організацією – Товариством з обмеженою відповідальністю «ЕкоБудСервіс».

У листопаді минулого року розпочався наступний будівельний етап створення центру з протипаводкового захисту. Згідно з проєктною документацією він складатиметься із двох будівель: основної та господарської. Основна будівля двоповерхова, на першому поверсі розташований великий (41 м2) конференц-зал та житлова частина центру, на другому – відомчі житлові кімнати, кухня та санвузол. Господарська будівля призначена для зберігання аварійного запасу матеріалів, необхідних для пропуску паводків. Станом на сьогодні від початку будівництва зведено фундаменти обидвох будівель та триває робота із укладання стін.

Беручи до уваги, що територія проєкту є паводконебезпечною, такий центру буде важливим як для організації належного захисту від паводків та обміну інформацією під час надзвичайної ситуації, так і для забезпечення технічного обслуговування гідротехнічних споруд.

Довідка.

Проєкт SAFETISZA нагороджений грантом Європейського Союзу в рамках впровадження Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

Більше про проєкт: https://safetisza.buvrtysa.gov.ua/,  https://www.facebook.com/Safetisza/https://twitter.com/safetisza.

Більше про Програму: https://huskroua-cbc.eu/,  https://www.facebook.com/huskroua.cbc.

 

 

458 переглядів