Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10:00 21 січня 2023 року

Гідрометеорологічна ситуація.

Минулої доби по області спостерігалась хмарна погода, пройшли опади 5-18 мм: дощі, в горах місцями мокрий сніг та сніг, на високогір’ї –  сильний сніг.

На більшості річок продовжувались зниження рівнів води. На р. Боржава – с. В.Ремети сформувався максимальний рівень 604 см над нулем поста, утримується вода на заплаві. На р. Тисі – смт Вилок вночі пройшов максимальний рівень, на ділянці Вилок – Чоп продовжувалось добігання паводкової хвилі з верхів’їв в межах корінних берегів.

Протягом доби передбачається хмарна з проясненнями погода, вдень місцями невеликі опади, вночі без істотних опадів, на більшості річок продовжиться зниження рівнів води. На р. Тиса – м. Чоп 21-22 січня продовжиться поступове підвищення рівнів води (над рівнем на 8 год. 21 січня) на 0.5-1.0 м в межах корінних берегів без негативних наслідків. Максимальний рівень води р. Тиса – м. Чоп прогнозується 1000-1050 см над нулем поста вдень 22 січня (рівень на 8год. 21.01 952см) в межах корінних берегів, без негативних наслідків.

На р. Латориця – м. Чоп 21.01 сформується максимальний рівень, утримається високий шар води на заплаві міждамбового простору з підтопленням автодороги місцевого значення с. М.Геєвці – с. Тисянка (рівень небезпеки жовтий).

Інформація про водогосподарську ситуацію та підтоплення.

Введені ступені протипаводкового захисту:

І ступінь:  р. Тиса – м. Хуст, р. Пінія – с. Поляна,  р. Мокранка –  с. Р.Мокра, р. Ріка – с. Н.Бистрий;

ІІІ ступінь: р. Боржава – с. В.Ремети, р. Стара – с. Зняцево,  р. Латориця – м. Чоп.

Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку.

Працювало 5стаціонарних насосних станцій, за добу перекачано 877, 6 тис. м3. З початку року перекачано біля 5 млн. м3.

Ужгородський район.

Спостерігається перелив автодороги місцевого значення с. М.Геєвці – с. Тисаагтелек.

Берегівський район

Залишається підтопленою автодорога місцевого значення с. В.Ком’яти – с. Шаланки довжиною 100 м, шаром води 5-10 см, проїзд дозволено.

Підтоплені 400 га сільгоспугідь в районі с. В.Ком’яти.

Завдяки підпору водами МК Новий Батар меліоративних каналів відбувається підтоплення сільгоспугідь (пасовищ) від 15 до 20 га на території Чорнотисівської сільської ради.

В районі с. Кам’янське підтоплені 50 га заплавних сільгоспугідь внаслідок виходу на заплаву річок Боржава та Іршавка.

Підтоплення автодорога с. В.Ком’яти – с.Шаланки

 Хустський район.

В районі сіл Стеблівка та Сокирниця залишається підтоплено 60 га сільгоспугідь.

Ситуація з пошкодженням правосторонньої захисної дамби р. Ріка біля с. Липча протягом доби стабільна, подальшого руйнування не спостерігається.

Тячівський район.

Увечорі 20 та вночі 21 січня аварійною бригадою Тячівського МУВГ (в кількості 10 чоловік, 1 одиниця техніки), працівниками ДСНС та аварійною бригадою Буштинської територіальної громади завершено укладання бетонних кілець та деревини на лівобережній дамбі р. Теребля та відвернена загроза прориву дамби.

Станом на 10 год.  21 січня 2023 р. внаслідок проведених аварійно-відновлювальних робіт пошкоджена ділянка на лівобережній дамбі на річці Теребля смт. Буштино знаходиться в стабільному стані, звал водного потоку суттєво знизився, що сприятиме проведенню подальших ремонтно-відновлювальних  робіт.

Аварійно-відновлювальні роботи р.Теребля, с.Буштино

Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, у тому числі і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС «ТИСА».

Працівниками БУВР Тиси ведеться спостереження на аварійно-небезпечних ділянках гідротехнічних споруд.

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

281 переглядів