Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10:00 20 січня 2023 року

1. Гідрометеорологічна ситуація

Минулої доби по області вдень випали помірні та значні дощі 5-24 мм, місцями сильні 26-35 мм, вночі випали переважно слабкі дощі до 3 мм, місцями помірні 4-14 мм, на високогір’ї крайнього сходу значний мокрий сніг до 16 мм.

Протягом доби в верхів’ях річок відмічалися відновлення підвищень рівнів води на 0.1-0.8 м, в межах корінних берегів, без негативних наслідків, в середній течії р. Уж – 1.0-1.9 м, з відновленням виходу води на заплаву міждамбових просторів р. Уж – с. Зарічево та м. Ужгород, р. Тур’я – с. Сімер. Увечері та вночі на більшості річок пройшли максимальні рівні. На р. Боржава – с. В.Ремети протягом 19-20 січня утримувався високий рівень води з поступовим підвищенням, зберігався високий шар води на заплаві. На р. Тиса, ділянці Рахів-Тячів, пройшли максимальні рівні.

Станом на 10 год. на більшості річок області відбуваються зниження рівнів води, на р. Тиса – м. Хуст та р. Боржава – с. В.Ремети формують максимальні рівні.

Протягом доби очікується хмарно, вдень часом дощ, в горах переважно мокрий сніг та сніг, місцями значний, вночі на більшій частині області значний мокрий сніг та сніг. На більшості річок продовжиться зниження рівнів води. Утримається вода на заплаві міждамбових просторів р. Уж – м. Ужгород, р. Тур’я – с. Сімер, р. Стара – с. Зняцево. На р. Тиса – смт Вилок завершиться формування максимального рівня в межах корінних берегів, без негативних наслідків.

На р. Боржава – с. В.Ремети протягом дня 20 січня завершиться формування максимального рівня з незначним підвищенням, протягом 20-21 січня утримається високий рівень води на заплаві, з підтопленням сільгоспугідь сіл Заріччя, Сільце, Камянське, В.Ком’яти, Боржавське, Луково, Білки, Квасово, автодороги Шаланки-В.Комяти (рівень небезпеки помаранчевий).

На р. Латориця – м. Чоп 20-21 січня продовжиться підвищення рівня води (над рівнем на 8 год 20 січня), утримання високого шару води на заплаві міждамбового простору з підтопленням автодороги місцевого значення с. М.Геєвці – с. Тисянка (рівень небезпеки жовтий).

На р. Тиса – м. Чоп протягом 20-23 січня продовжиться підвищення рівня води на 1.7-2.2 м, в межах корінних берегів, без негативних наслідків.

2. Інформація про водогосподарську ситуацію та підтоплення.

Введені ступені протипаводкового захисту:

І ступінь:  р. Люта – с. Чорноголова), р. Уж – смт В.Березний, р. Уж –     с. Зарічево, р. Тур’я – с. Сімер, р. Тур’я – с. Т.Поляна, р. Пінія – с. Поляна, р. Ріка – с. Н.Бистрий;

ІІ ступінь: р. Тиса – м. Хуст, р. Мокранка – с. Р.Мокра, р. Уж – м. Ужгород;

ІІІ ступінь: р. Боржава – с. В.Ремети, р. Стара – с. Зняцево,  р. Латориця – м. Чоп.

Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку.

Працювало 5стаціонарних насосних станцій, за добу перекачано біля 702 тис. м3. З початку року перекачано більше 4, 1 млн. м3.

Ужгородський район

Спостерігається перелив автодороги місцевого значення с. М.Геєвці – с. Тисянка.

Берегівський район

Залишається підтопленою автодорога місцевого значення с. В.Ком’яти – с. Шаланки довжиною 200 м, шаром води 15-20 см, проїзд заборонено.

За рахунок підпору водами МК Новий Батар меліоративних каналів відбувається підтоплення с/г угідь (пасовищ) від 15 до 20 га.

В районі с. В.Ком’яти через прорив земляного валу, який відбувся 17-19 грудня 2022р., підтоплені с/г угіддя площею 220га. В ході обстеження підтоплення дворогосподарств не виявлено.

 Хустський район

На р. Ріка в районі с. Липча проходить інтенсивний розмив лівого берегу вище автодорожнього мосту та відбулось  руйнування берегового кріплення  та сухого укосу правосторонньої водозахисної дамби. Зруйноване кріплення на двох ділянках протяжністю 70-80 метрів на кожній ділянці, та руйнування тіла гідротехнічної споруди 30-35 метрів на кожну. Організоване цілодобове спостереження працівниками Виноградівського МУВГ.

На р. Ріка в районі с. Березово проходить інтенсивний розмив правого берегу.

Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, у тому числі і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС «ТИСА».

Працівниками БУВР Тиси ведеться спостереження на аварійно-небезпечних ділянках гідротехнічних споруд.

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

314 переглядів