Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 16:00 19 січня 2023 року

1. Гідрометеорологічна ситуація.

Протягом  дня по області спостерігалась хмарна погода, продовжувались дощі, станом на 16 годину в гірській частині західної та центральної частини випало 15- 20мм, місцями до 25мм, на крайньому сході меншої інтенсивності 3-10мм.

На річках відновилося підвищення рівнів води: в верхів’ях на 55-72 см, в нижніх течіях приток на 10-101см.

2. Інформація про водогосподарську ситуацію та підтоплення.

Введені ступені протипаводкового захисту:

І ступінь:  р. Мокранка – с. Р. Мокра, р. Тур’я – с. Тур’я Поляна,  р. Люта – с. Чорноголова, р. Тиса – м. Хуст, р. Уж – м. Ужгород, р. Боржава – с. Довге, р. Ріка – смт Міжгір’я, р. Теребля – с. Колочава, р. Уж – с. Жорнава;

ІІ ступінь: р. Латориця – м. Чоп, р. Пінія – с. Поляна, р. Стара – с. Зняцево,  р. Уж – с. В.Березний, р. Уж – с. Зарічево;

ІІІ ступінь: р. Боржава – с. В. Ремети, р. Тур’я – с. Сімер.

Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку.

Працюють 4 стаціонарні насосні станції.

Ужгородський район.

Спостерігається перелив автодороги  між селами Тисаагтелек – Малі Геївці.

Берегівський район

Підтоплена автодорога с. В.Ком’яти – с. Шаланки довжиною 50м, шаром води 5см. Проїзд забезпечений.

В районі с. В.Ком’яти через прорив земляного валу, який відбувся 17-19 грудня 2022р., підтоплені с/г угіддя площею 220га. В ході обстеження підтоплення дворогосподарств не виявлено.

 Хустський район.

На р. Ріка в районі с. Липча проходить інтенсивний розмив лівого берегу вище автодорожнього мосту та відбулось  руйнування берегового кріплення  та сухого укосу правосторонньої водозахисної дамби. Зруйноване кріплення на двох ділянках протяжністю 70-80 метрів на кожній ділянці, та руйнування тіла гідротехнічної споруди 30-35 метрів на кожну. Організоване цілодобове спостереження працівниками Виноградівського МУВГ.

На р. Ріка в районі с. Березово проходить інтенсивний розмив правого берегу.

Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, у тому числі і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС «ТИСА».

Працівниками БУВР Тиси ведеться спостереження на аварійно-небезпечних ділянках гідротехнічних споруд.

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

231 переглядів