Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10:00 19 січня 2023 року

1. Гідрометеорологічна ситуація.

По області спостерігалась хмарна погода, пройшли дощі 5-30 мм, в басейні р. Тересва до 49 мм. На річках сформувалася середня за висотою хвиля сніго-дощового паводку з амплітудами підвищення рівнів води: в верхів’ях річок на 0.3-1.7 м в межах корінних берегів, без негативних наслідків; в середніх та нижніх течіях річок 1.8-2.9 м. Відмічався вихід води на заплаву р. Боржава – с. В.Ремети, р. Латориця – м. Мукачево, р. Стара – с. Зняцево, р. Уж – м. Ужгород.

Протягом доби передбачається хмарна погода, часом дощ, переважно вдень, подекуди значний, на високогір’ї з мокрим снігом та снігом. В верхів’ях річок відновляться підвищення рівнів води над рівнями на 8 годину 19 січня на 0.4-0.8 м в межах корінних берегів.

Протягом дня 19 січня та ночі 20-го відновляться підвищення рівнів в нижніх течіях приток з відновленням виходу води на заплави міждамбових просторів р. Уж – м. Ужгород, р. Тур’я – с. Сімер, продовжиться утримання води на заплаві р. Латориця – м. Мукачево, р. Латориця – м. Чоп, р. Стара – с. Зняцево (рівень небезпеки жовтий).

Протягом 19-21 січня на річках області очікується:
– на р. Тиса, ділянці Рахів-Вилок, продовжиться поступове підвищення рівнів води (над рівнями на 8 год. 19 січня) на 0.6-1.2 м, переважно в межах корінних берегів, можливий початковий вихід води на заплаву в районі м. Тячів (рівень небезпеки жовтий).

– на р. Тиса – м. Чоп продовжиться поступове підвищення рівнів води (над рівнями на 8 год. 19 січня), за рахунок добігання паводкових хвиль з верхів’їв на 3.0-3.5 м, в межах корінних берегів;

– на р. Латориця – м. Чоп продовжиться поступове підвищення рівнів води (над рівнями на 8 год. 19 січня), за рахунок добігання паводкових хвиль з верхів’їв на 1.5-.2.0 м, з утриманням води на заплаві;

– на р. Боржава – с. В.Ремети 19-20 січня утримається високий рівень води з поступовим підвищенням (над рівнями на 8 год. 19 січня) на 0.2-0.4 м, утримання води на заплаві, з підтопленням сільгоспугідь сіл Заріччя, Сільце, Камянське, В.Ком’яти, Боржавське, Луково, Білки, Квасово, автодороги Шаланки – В.Ком’яти (рівень небезпеки помаранчевий).

2. Інформація про водогосподарську ситуацію та підтоплення.

Введені ступені протипаводкового захисту:

І ступінь:  р. Мокранка – с. Р. Мокра, р. Тур’я – с. Тур’я Поляна, р. Люта – с. Чорноголова, р. Ріка – с. Н. Бистрий, р. Стара – с. Зняцево, р. Тиса – м. Хуст;

ІІ ступінь: р. Латориця – м. Чоп, р. Пінія – с. Поляна, р. Тур’я – с. Сімер;

ІІІ ступінь: р. Боржава – с. В. Ремети.

Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації в період паводків – проводиться акумулювання та регулювання стоку.

Працюють 4 стаціонарні насосні станції. Перекачані за добу біля 564 тис. метрів кубічних. Всього з початку року – більше 3,4 млн. метрів кубічних.

Спостерігається перелив автодороги  між селами Тисаагтелек – Малі Геївці.

З метою запобігання подальшого руйнування лівобережної дамби на р. Тересва в с. Терново 18 січня 2023 року проведені першочергові невідкладні роботи, а саме: укладені бетонні блоки для кріплення  до них деревини, яка вкладалася в тіло дамби, з метою зменшення подальшого пошкодження тіла лівобережної дамби, яка зазнала пошкоджень 17 грудня 2022 року. До роботи були залучені працівники аварійної бригади Тячівського МУВГ та аварійної бригади сільської ради с. Терново Тячівського району (10 працівників та 4 одиниці техніки).

Працівниками БУВР Тиси ведеться спостереження на аварійно-небезпечних ділянках гідротехнічних споруд. Забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації, у тому числі і за допомогою автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС «ТИСА».

Відділ техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

407 переглядів