Засідання Басейнової ради річки Тиса

15 грудня 2022 року в місті Мукачево у приміщенні Мукачівського міжрайонного управління водного господарства відбулося чергове засідання Басейнової ради річки Тиса. У засіданні взяли участь представники влади та водогосподарських організацій області, науковці, громадські організації.

Учасники засідання розглянули наступні актуальні питання басейну р. Тиса:

Заслухали доповідь Едуарда Осійського – заступника начальника БУВР Тиси щодо «Підготовки Програми заходів Плану управління річковим суббасейном Тиси на період 2025-2030 роки, спрямованих на вирішення головних водно-екологічних проблем річкового суббасейну Тиси (забруднення органічними, біогенними та небезпечними речовинами, гідроморфологічні зміни, неконтрольоване водокористування, засмічення) з врахуванням пропозицій місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, водокористувачів.

Олег Казибрід – директор комунального підприємства «Міськводоканал» Мукачівської міської ради розповів про основні проблеми водопостачання та водовідведення міста Мукачево та шляхи їх вирішення, а також про виконані роботи протягом 2022 року.

Також на засіданні виступили: директор КП «Водопостачання та водовідведення» Свалявської міської ради, директор КП «Воловецький селищний «Водоканалсервіс» та директор ТОВ «Водоканал Карпатвіз» м. Берегове, розповіли про проблеми водопостачання та водовідведення у даних населених пунктах, про розроблені проекти з реконструкції/модернізації каналізаційних очисних споруд водоканалів.

Любов Сеник – начальник лабораторії моніторингу вод БУВР Тиси представила аналіз результатів діагностичного та операційного моніторингу поверхневих вод суббасейну Тиса за 2019 – 2022 роки для підготовки розділу 4 Плану управління річковим суббасейном Тиси «Картування системи моніторингу, результатів програм моніторингу, що виконуються для поверхневих вод: оцінка хімічного стану».

Белей Дмитро – провідний фахівець відділу експлуатації автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи «Тиса» та геоінформаційних систем БУВР Тиси проінформував про створення транскордонної мережі моніторингу якості води в басейні Верхньої Тиси з подальшим розвитком і модернізацією спільної угорсько-української гідрографічної телеметричної системи.

В.о. начальника Берегівського МУВГ Турянин Іван доповів про реалізацію заходів щодо уловлювання, вивезення та утилізації сміття на р. Боржава в рамках проекту «Низький рівень пластику від джерела до моря: комплексний план дій щодо ліквідації забруднення пластиком річок Тиса та Дунай» (Tid(y)Up) в межах Danube Transnational Programme.

Учасники зібрання детально обговорили питання щодо підготовки Програми заходів Плану управління річковим суббасейном Тиси на період 2025-2030 роки, з врахуванням пропозицій місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, водокористувачів. Вирішили, що робоча група Басейнової ради річки Тиса (відповідальний Суран В. – член Басейнової ради) протягом першого кварталу 2023 року проведе узагальнення й оцінювання наданих пропозицій місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, водокористувачів заходів до ПУРСБ Тиси. Доручили Басейновому управлінню водних ресурсів річки Тиса та підвідомчим управлінням активізувати у 2023 році роботу з територіальними громадами щодо надання зазначених пропозицій. В термін до 15 січня 2023 року членам Басейнової ради надати письмові пропозиції до Плану роботи ради на 2023 рік. У зв’язку зі зміною керівників суб’єктів господарювання та організацій, що є членами Басейнової ради, Секретаріату ради підготовити звернення до Держводагентства України про внесення змін до складу Басейнової ради річки Тиса.

444 переглядів