Заступниками Уповноважених Урядів України та Угорщини проведено підсумки діяльності на українсько-угорських прикордонних водах за 2022 рік

Протягом 13-14 грудня 2022 року в м. Вашарошнамень (Угорщина) відбулася зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах. Метою зустрічі було підведення підсумків діяльності Сторін протягом 2022 року в галузі захисту від шкідливої дії вод, гідрометеорології і водних ресурсів, охорони якості вод, а також проведення осіннього огляду водогосподарських споруд спільного інтересу на угорській території.

В рамках зустрічі Сторони провели взаємне інформування щодо виконаних протягом звітного періоду заходів з протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод. Відповідно до викликів дедалі частіших екстремальних погодних явищ, пов’язаних з різкими змінами значних опадів на тривалі засушливі періоди, Сторони обговорили заходи щодо можливостей відведення надлишкових вод в період паводків та акумулювання їх у староріччях та каналах з метою забезпечення санітарно-екологічних потреб. Угорська Сторона представила  успішний досвід щодо виконання таких заходів, виконаних протягом 2022 року. Керівники Робочих груп із захисту від шкідливої дії вод, гідрометеорології та охорони якості прикордонних вод прозвітували за роботу, виконану за 2022 рік. Обмін оперативною гідрометеорологічною інформацією та здійснення відборів проб води з прикордонних створів, передбачених планом робіт, виконувались згідно визначених Порядків співробітництва.

Також Сторони здійснили взаємне інформування про стан і прогрес реалізації елементів спільної українсько-угорської Протипаводкової Програми Розвитку, затвердженої в 2013 році. Констатували, що за 10-річний період угорській Стороні вдалося реалізувати практично всі заходи зі створення надійної безпеки прикордонних та внутрішніх територій в басейні Верхньої Тиси, шляхом реалізації комплексу заходів з будівництва протипаводкових польдерів, реконструкції та будівництва дамб, впорядкування міждабмового простору. Українській Стороні потрібно реалізувати ще чимало об’єктів цієї Програми, зокрема найбільш нагальним залишається необхідність реконструкції правобережної дамби р. Тиса на ділянці Вари-Бадалово довжиною 9,5 км, по якому завершується коригування робочого проєкту. Заступники Уповноважених Урядів домовились про пошук можливих джерел фінансування на виконання реконструкційних робіт з фондів програм транскордонного співробітництва, а також за національними програмами.

Фахівці Сторін також здійснили взаємне інформування про завдання з вдосконалення та покращення експлуатаційної безпеки спільної автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи (АІВС-«Тиса»). Заступники Уповноважених Урядів відзначили, що протягом жовтня 2021 – грудня 2022 року спільна система працювала справно і без суттєвих перебоїв. Виконані протягом зазначеного періоду ремонтно-експлуатуючі заходи забезпечили покращення обміну даними і вдосконалення систем передачі даних.

В рамках виїзної програми, експерти Сторін оглянули водогосподарські споруди системи Берег, зокрема впускну і випускну споруди польдера Берег, новозбудований польдер Тиса-Тур, супутні водогосподарські споруди (дамби, канали, мобільні насосні станції), побудовані та реконструйовані будинки руслових ремонтерів, центри протипаводкового захисту та склади аварійних запасів і матеріалів.

Фахівці відмітили високий рівень стану та експлуатації споруд угорською Стороною, що є вагомим для підтримки надійного захисту населення і прикордонних територій від шкідливої дії вод.

Підсумовуючи річну роботу, заступники Уповноважених Урядів відзначили ефективну діяльність експертів Сторін у всіх напрямках співробітництва на прикордонних водах та визначили подальший напрямок співпраці на найближчий період, підписавши відповідний протокол.

281 переглядів