Заступниками Уповноважених Урядів підведено підсумки діяльності на українсько-словацьких прикордонних водах за 2022 рік

Протягом 28-30 листопада 2022 року в Земплінській Шираві в Словаччині відбулась чергова зустріч заступників Уповноважених Урядів та керівників Робочих груп Українсько-словацької комісії з питань прикордонних вод. Українську делегацію очолював начальник БУВР Тиси, заступник Уповноваженого Уряду України Олег Кисіль, словацьку – радник генерального директора водного господарства, заступник Уповноваженого Уряду Словацької Республіки Павел Віраг.

У ході зустрічі Сторони проаналізували діяльність експертів у рамках роботи Робочих груп за 2022 рік та обговорили актуальні питання співробітництва. Керівники груп технічних експертів з протипаводкового захисту проінформували про технічний стан водозахисних споруд на прикордонних водотоках, виконання гідротехнічних та експлуатаційних робіт на українсько-словацьких прикордонних ділянках, здійснили оцінку паводкових ситуацій, що мали місце за відповідний період на прикордонних ділянках водотоків.

Експерти робочої групи з гідрометеорології представили аналіз гідрометеорологічної ситуації в басейнах Ужа та Латориці, аналіз та порівняння результатів спільних і паралельних вимірів витрат води.

Керівники робочої групи з питань охорони якості прикордонних вод прозвітували щодо оцінки якості прикордонних вод за 2021 рік, графік та результати виконання відборів проб води у прикордонних створах у 2022 році.

Заступники відмітили, що робота в рамках Робочих груп велася безперебійно, згідно з відповідними Регламентами співробітництва.

Також заступники Уповноважених Урядів та керівники Робочих груп підготували проєкт протоколу XVIII засідання Українсько-словацької комісії з питань прикордонних вод, яка запланована в 2023 році.

Під час зустрічі Сторони також здійснили огляд водогосподарських споруд в басейні р. Бодрог, зокрема насосної станції Среда над Бодрогом та об’єктів обводнення стариць, які є вкрай важливими з огляду на збереження біорізноманіття в період засух. При цьому українські фахівці ознайомились з досвідом словацьких колег щодо управління водними ресурсами у засушливі періоди, які поряд з екстремальними паводковими явищами, в останні роки дедалі частіше спонукають до прийняття оперативних рішень для забезпечення фермерів водою для зрошення та санітарних витрат у водотоках, збереження біорізноманіття.

За результатами зустрічі був підготовлений та підписаний заступниками Уповноважених Урядів відповідний протокол.

249 переглядів